Vitamini i minerali

Za zdravo funkcionisanje ljudskog organizma i svih drugih živih bića neophodni su vitamini i minerali. Oni direktno utiču na razmenu materija u telu, rast, razvoj, nivo energije u organizmu, odbrambene sposobnosti, intelekt… Naša mentalna i fizička kondicija, tokom celog života žavisi od vitamina i minerala.

Vitamini potiču iz organskih materija, a minerali iz neorganskih. To je osnovna razlika između njih.  Vitamine nalazimo u povrću, voću i namirnicama životinjskog porekla, a minerali se kriju u zemlji, vodi… Naravno da minerale nalazimo i u životinjama i biljkama, jer ih biljke apsorbuju iz zemlje i vode, a zivotinje se hrane biljkama i tako u krug.

Našem organizmu su jednako potrebni i vitamini i minerali. Oni imaju paralelno dejstvo. Unos vitamina bez minerala neće dati očekivani efekat, jer minerali igraju važnu ulogu u apsorbciji vitamina.

Vitamini su: liponsak kiselina, folna kiselina, vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B5, vitamin B6, vitamin B12, vitamin C, vitamin D, vitamin E, vitamin F, vitamin I, vitamin J, vitamin K, vitamin H, vitamin P.

Pseudovitamini su: vitamin B8, vitamin B13, vitamin B15, vitamin B17, vitamin T i vitamin U.

Minerali su: molibiden, kobalt, hrom, cink, sumpor, hlor, jod, magnezijum, bakar, kalcijum, fosfor, mangan, gvožđe, natrijum, kalijum.

Piše: Mirjana Đerić