Za mesec dana javni poziv za građane za mere energetske sanacije

Kulska lokalna samouprava je juče raspisala Javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije u domaćinstvima na teritoriji opštine Kula. Javni poziv je objavljen nakon dobijene saglasnosti od Ministarstva rudarstva i energetike, a isti se raspisuje radi izbora privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji stambenih objekata, a krajnji korisnici bespovratnih sredstava su domaćinstva na teritoriji opštine Kula, kaže Blažo Kostić, rukovodilac Odeljenja za investicije, zaštitu životne sredine i energetski menadžment Opštinske uprave Kula.

-Reč je o pilot projektu koje je Ministarstvo pokrenulo ove godine prvi put. Opština Kula učestvuje sa 3 miliona dinara, koliko je izdvojilo i Ministarstvo, a ostatak obezbeđuju sami građani u iznosu od 50 odsto, ili više sve zavisi za koju se meru opredele. Opština je konkurisala i odobreno joj je da se radi zamena prozora na stambenim objektima, termoizolacija (fasada) i zamena kotlova na ugalj sa kotlovima na gas i biomasu. Konkurs je objavljen juče i biće otvoren 15 dana. Pozivamo sve izvođače, privredne subjekte koji su zainteresovani, jer što je veći odziv to će biti kvalitetnija ponuda za naše građane, da se jave na Javni poziv koji traje do 4. avgusta. Nakon toga će Komisija koju je formirala opština Kula, rangirati prispele ponude i kvalifikovati izvođače za izvođenje radova.

„U drugoj polovini avgusta, uz saglasnost Ministarstva, opština Kula će raspisati drugi poziv, ovaj put za krajnje korisnike, a to su naši građani, koji će uz pribavljene ponude od izvođača konkurisati za mere energetske sanacije koje sam naveo“, ističe Blažo Kostić, rukovodilac Odeljenja za investicije.

Na pomenuti Javni poziv mogu da se jave privredni subjekti za sprovođenje mere energetske sanacije ne samo iz kulske već i iz okolnih opština i cele Srbije.

Izvor:qmedia