Žalfija protiv nervoze, prehlade i infekcija: Prirodni antibiotik koji leči širok spektar bolesti

Oduševićete se!

Do otkrića antibiotika čaj od žalfije je korišćen kod upale grla, ždrela, promuklosti, upale unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija.

U medicinskom smislu, slobodno se može reći da je žalfija antibiotik širokog spektra. Tome svedoči i njena upotreba kod regulacije znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre, kod reumatizma.

Listovi žalfije su u prošlosti korišćeni za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube. Primenjuje se i kao začin u kulinarstvu.

Utiče i na procese varenja i lučenja žuči. Koristi se za smanjenje lučenja pljuvačke kod Parkinsonove bolesti.

Dojilje koje žele da prestanu sa dojenjem koriste je svakodnevno za zaustavljanje produkcije mleka. Žalfija se primenjuje i za relaksaciju, kod nervoze, napetosti i vrtoglavice.

Primenjuje se i kao opšti tonik kod umora, nervne iscrpljenosti, oslabljenog imuniteta, slabe memorije i koncentracije. Žalfija je sastojak krema protiv različitih infekcija kože i šampona protiv peruti.Kako žalfija deluje?

Ova lekovita biljka deluje antiseptično, pa se primenjuje za ispiranje grla kod upale, afti. Žalfija deluje antimikrobno (prirodni konzervans) i spazmolitično (opušta glatke mišiće). Smanjuje lučenje pljuvačke, a reguliše i znojenje.

čaj

čajFoto: Profimedia

Zahvaljujući svojstvu da sprečava razvoj virusa, primenjuje se i u mastima protiv herpesa. Deluje adstrigentno, pa se spolja primenjuje za zaustavljanje krvarenja rana, ali i za dezinfekciju rana i čireva.

Pošto deluje spazmolitički, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva, jer deluje i antimikrobno.Konzumacija žalfije

Žalfija se koristi u vidu čaja, tinkture, etarskog ulja. Za unutrašnju upotrebu kašika čaja žalfije se prelije šoljom vode i kuva od tri do pet minuta, a za spoljašnju primenu (ispiranje, dezinfekcija) ne kuva se, već se čaj žalfije prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji pola sata, posle čega se procedi i ispira nekoliko puta dnevno.

Etarsko ulje žalfije je odgovorno za njena antiseptična svojstva, pa je zato bitno ne kuvati čaj i poklopiti, da etarsko ulje ne bi isparilo. Kod unutrašnje primene, čaj se kuva da bi isparile komponente koje mogu delovati konvulzivno, ako se koriste u velikim dozama.

Preuzeto: Srbija Danas