Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Zašto bebe ne mogu zaspati same?

beba spava

Koliko puta ste dobili savet nemoj navikavati bebu na nunanje, jednostavno je spusti dok je pospana i zaspaće sama. Da li je to zaista tako jednostavno?

U praksi ako bebu spustite u krevetić, a da nije učvrstila san, počeće da vrišti. Narvno postoje i izuzeci.

Kliničari i istraživači su ukazali da postoji niz faktora koji utiču na to da li će beba odmah zaspati ili ne, kao što su bebin temperament, uzrast i način hranjenja.

Činjenica je da ćete doći do tog čarobnog trenutka da se beba sama uspava, ali neko će biti te sreće da se to desi odmah na početku, a neko će sačekati duže.

Bebina okolina takođe utiče na to kako spava – braća i sestre, buka, aktivnosti tog dana i stres mogu igrati ulogu. To zapravo znači da porodične okolnosti itekako mogu uticati na to kako se percipira bebin ritam spavanja.

Razumevanje bebinih navika spavanja

Spavanje se događa u ciklusima. Ležemo budni, padamo u lagani san, a zatim u duboki san, pre nego što se vratimo u budnost i tako dalje. Za odrasle, jedan od ovih ciklusa traje oko 90 minuta. Za bebe i decu, to je otprilike upola kraće.

Svaki put kad uđemo u ciklus laganog sna, možemo se nakratko probuditi, ali s obzirom na to da smo odrasli i te smo veštine usavršili odavno, vratimo se relativno jednostavno i utonemo u novi ciklus. Beba pak mora naučiti povezati cikluse spavanja kako bi duže i mirnije spavala. Ako se nauči sama smiriti, može i sama povezati svoje cikluse spavanja. Ako ne, možda će joj trebati pomoć nakon svakog ciklusa laganog sna.

U prvih šest meseci bebe se relativno često bude tokom noći kako bi jele i dobile dovoljno hranjivih materija za rast. Nakon prvih nekoliko meseci života, uspavljivanje će uključivati asocijacije, neke poznate i ustaljene obrasce koji se ponavljaju u vreme odlaska na spavanje, a bebu bi mogle pripremiti za miran san. To može biti večernja kupka, maženje s roditeljima ili tiha muzika.

Nudimo vam savete pedijatra za uspešan trening uspavljivanja

pripremite se unapred, fizički i psihički.
smenjujte se tokom treninga uspavljivanja sa partnerom.
budite strpljivi i dosledni prilagodite se bebinom ritmu spavanja i budnosti.
napravite ritual pred spavanje.
bebu nahranite i presvucite pre treninga uspavljivanja
ne žurite da proverite bebu na prvi njen plač.
ne koristite trening uspavljivanja za odvikavanje od noćnog hranjenja.
Trening uspavljivanja odložiti ako kod bebe postoji:

potreba za noćnim obrokom
razvojne promene (grčevi, nicanje zuba, regresija sna i dr.)
promena dnevne rutine
premorenost
ukoliko je beba bolesna.

Tagovi:
Pročitajte još: