fbpx
0°C

Zašto se budimo tokom noći i kako da najlakše ponovo utonemo u san?

Spavanje

Samo ste se trgli iz sna u tri sata ujutru i to bez ikakvog razloga? I dok nekim ljudima nije problem da se vrate u carstvo snova, drugi moraju da broje ovce sve do jutra.

A posebno nas uznemirava saznanje da za samo nekoliko sati mora da se ustane što dodatno pogoršava situaciju. Iznova vas muči pitanje zašto se budite noću i kako možete ponovo da zaspite.

Stručnjaci i za ovo imaju objašnjenje. Naime, dok spavamo prolazimo kroz nekoliko ciklusa od 90 minuta. Ovi ciklusi sadrže različite faze sna. U drugom delu ulazite u lakši san.

– Mnogo je verovatnije da ćete se probuditi i na najmanji nadražaj, kao što je automobil koji prolazi napolju ili vaš partner koji se lagano pomera – kaže stručnjak za spavanje dr Nil Stenli, bivši predsednik Britanskog društva za spavanje, pa dodaje – Ujutro je malo verovatno da ćete se setiti da ste se probudili tokom noći. Ali za deo nesrećnika nije tako lako samo se okrenuti i nastaviti sa spavanjem.

Greg Marej, profesor i direktor Centra za mentalno zdravlje Tehnološkog univerziteta Svinbrn, objasnio je da je buđenje tokom noći tipično za vreme oko 3 i 4 sata ujutro.

– Dok se telo priprema za jutro, središnja telesna temperatura i hormoni budnosti počinju da rastu, a želja za spavanjem se smanjuje. Svemu tome dodajte malo stresa i postoji dobra šansa da će buđenje postati potpuno samosvesno stanje – objašnjava.
Takođe je rekao da je za sate pre zore verovatnije da ćemo se probuditi i odmah nastaviti spavati, prvenstveno jer je mračno i nema nikoga ili ničega da nas ometa.

Stručnjaci su dali i nekoliko saveta za spavanje koji će vam pomoći da se vratite u san odmah nakon buđenja:

-izbegavajte odlazak u WC
-prestanite da proveravati koliko je sati
-nemojte konzumirati alkohol pre spavanja
-dovoljno ohladite prostoriju u kojoj spavate
-umirite svoj um.

Tagovi:
Pročitajte još: