Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Zašto se dete krije dok “kaki” i ne traži nošu: Šta je enkopreza – bol u stomaku i loš apetit su samo neki od simptoma

Dete i noša

Nekontrolisana defekacija se javlja kod dece koja imaju problema sa odlaskom u toalet, odnosno za pravilno mokrenje i odlaganje i kontrolisanje fecesa. Iako nije neuobičajeno da mala deca imaju povremene “nezgode”, može postojati problem ako se ovo ponašanje ponavlja duže od tri meseca, posebno kod dece starije od 5 godina.

Postoje dve vrste poremećaja eliminacije: enkopreza i enureza.

Enkopreza je ponovljeno odlaganje fecesa na druga mesta osim toaleta, na primer u donji veš ili na pod. Ovo ponašanje može, ali i ne mora biti učinjeno namerno.
Enureza je ponovljeno mokrenje na drugim mestima osim toaleta. Enureza koja se javlja noću ili mokrenje u krevet je najčešći tip poremećaja eliminacije. Kao i kod enkopreze, ovo ponašanje može, ali ne mora biti učinjeno namerno.
Koji su simptomi enkopreze?

Pored defekacije na nepravilnim mestima, dete sa enkoprezom može imati i druge simptome, uključujući:

Gubitak apetita
Bol u stomaku
Opuštena, vodenasta stolica (loša pokretljivost creva)
Grebanje ili trljanje analnog područja zbog iritacije vodene stolice
Smanjeno interesovanje za fizičku aktivnost
Povlačenje od prijatelja i porodice
Tajno ponašanje povezano sa pražnjenjem creva
Šta uzrokuje enkoprezu?

Najčešći uzrok enkopreze je hronična (dugotrajna) konstipacija, nemogućnost oslobađanja stolice iz creva. Ovo se može desiti iz nekoliko razloga, uključujući stres, nedovoljno pijenje vode (što čini stolicu tvrdom i težom za prolaženje) i bol izazvan ranom u ili blizu anusa.

Kada jdete trpi da ode u toalet, razvija se velika masa fecesa koja rasteže rektum. Ovo istezanje slabi nervne završetke u rektumu, a dete možda neće osećati potrebu da ode u toalet ili nije svesno kada to uradi. Masa fecesa takođe može biti pogođena – prevelika ili suviše tvrda da bi prošla bez bola. Na kraju, mišići koji drže stolicu u rektumu više ne mogu da je zadržavaju. Iako velika, tvrda masa fecesa ne može da prođe, labava ili tečna stolica može da curi, piše webmd.com

Faktori koji mogu doprineti zatvoru uključuju:

Dijeta sa malo vlakana
Nedostatak vežbanja
Strah ili nevoljnost od korišćenja nepoznata kupatila, kao što su javni toaleti
Ne odvajate vreme da vodite dete u toalet
Drugi mogući uzrok enkopreze je fizički problem povezan sa sposobnošću creva da pomera stolicu. Dete takođe može da razvije enkoprezu zbog straha ili frustracije u vezi sa učenjem da ide u toalet. Stresni događaji u životu deteta, kao što su porodična bolest ili dolazak novog brata ili sestre, mogu doprineti poremećaju. U nekim slučajevima dete jednostavno odbija da koristi toalet.

Koliko je česta enkopreza?

Enkopreza je prilično česta, iako se mnogi slučajevi ne prijavljuju zbog sramote deteta i/ili roditelja. Procenjuje se da od 1,5% do 10% dece ima enkoprezu. Češće je kod dečaka nego kod devojčica.

Kako se dijagnostikuje enkopreza?

Ako su prisutni simptomi enkopreze, lekar će započeti procenu izvođenjem kompletne istorije bolesti i fizičkim pregledom. Lekar može da koristi određene testove – kao što su rendgenski snimci – da isključi druge moguće uzroke zatvora, kao što je poremećaj creva. Ako se ne pronađe nikakav fizički poremećaj, lekar će postaviti dijagnozu na osnovu simptoma deteta i trenutnih navika creva.

Kako se leči enkopreza?

Cilj lečenja enkopreze jeste da spreči zatvor i podstakne dobre navike creva. Obrazovanje deteta i porodice o poremećaju je još jedan važan deo lečenja. Lečenje često počinje čišćenjem izmeta koji je zahvaćen u debelom crevu. Sledeći korak je promena načina ishrane, korišćenje zakazanih odlazaka u kupatilo i podsticanjem ili nagrađivanjem pozitivnih promena u navikama deteta u toaletu. U težim slučajevima, lekar može preporučiti upotrebu omekšivača stolice ili laksativa kako bi se smanjio zatvor. Psihoterapija (vrsta savetovanja) može se koristiti da bi se pomoglo detetu da se nosi sa stidom, krivicom ili gubitkom samopoštovanja koji je povezan sa poremećajem.

Koji su drugi problemi povezani sa enkoprezom?

Dete sa enkoprezom je u riziku od emocionalnih i socijalnih problema povezanih sa ovim stanjem. Mogu razviti probleme sa samopouzdanjem, postati depresivni, loše se snalaziti u školi i odbijati da se druže sa drugom decom, uključujući i da ne žele da idu na zabave ili da prisustvuju događajima koji od njih zahtevaju da ostanu preko noći. Zadirkivanje od strane prijatelja i grdnja od strane članova porodice mogu povećati detetov problem. Ako dete ne razvije dobre navike creva, može da pati od hroničnog zatvora.

Enkopreza ima tendenciju da se popravlja kako dete stari, iako problem može doći i nestati godinama. Najbolji rezultati se postižu kada se uzmu sva obrazovna, bihevioralna i emocionalna pitanja. Dete i dalje može imati povremene nezgode dok ne povrati tonus mišića i kontrolu nad svojim pokretima creva.

Može li se enkopreza sprečiti?

Enkopreza uzrokovana opstipacijom se često može sprečiti tako što će se obezbediti da dete pije adekvatne količine vode i da održava ishranu bogatu vlaknima. Iako možda nije uvek moguće sprečiti enkoprezu, lečenje čim se pojave simptomi može pomoći u smanjenju frustracije i uznemirenosti, kao i potencijalnih komplikacija povezanih sa poremećajem. Pored toga, biti pozitivan i strpljiv sa detetom tokom obuke u toaletu može pomoći da se spreči bilo kakav strah ili negativna osećanja u vezi sa korišćenjem toaleta.

Tagovi:
Pročitajte još: