fbpx
18°C
Moderate Rain

(VIDEO) Završen Međunarodni festival rakije u Apatinu-dunja iz Rače najbolja

Na platou apatinske Marine održan je 1. Međunarodni festival rakije pod nazivom „Gornje Podunavlje“. Iako pioniri u organizaciji ovako velikog događaja, proizvođači i ljubitelji voćnih rakija Čuvari tradicije iz Apatina okupili su veliki broja izlagača i gostiju.
Osim učesnika iz cele Srbije, premijerni Festival rakije „Gornje Podunavlje“ posetili su i brojni gosti iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Slovenije…

Treće mesto, kada su sveukupni pobednici u pitanju, osvojila je lozovača iz Makedonije, drugu nagradu je odnela rakija od dunje iz Aranđelovca, dok je za najbolju rakiju proglašena rakija od dunje iz Rače.

Podsećamo, u Apatin je stiglo ukupno 473 uzorka rakije, a ocenjivanje kvaliteta je uradio naš uvaženi profesor dr Ninoslav Nikićević sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, inače doajen srpske rakijaške scene.

Rakije su ocenjivane po kategorijama, šljivovica do tri godine starosti, šljivovica preko tri godine starosti, kajsija, lozovača, komovica, dunja, kruška, jabuka, travarica, kalvados, likeri i sve ostale vrste voćnih rakija, a posebna kategorija bile su žene proizvođači.

Festival rakije „Gornje Podunavlje“ bio je sajamskog karaktera, uz mogućnost degustacije, a pored rakijaša, svoje proizvode Apatincima su ponudili i proizvođači meda, vina, suhomesnatih proizvoda i domaće radinosti.
U kulturno-umetničkom delu programa nastupile su mažoretkinje I KUD Carza.

Tagovi:
Pročitajte još: