fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Zdrave grickalice

Kokice (engleski Popcorn) je naziv za zrna kokičara koja pri prženju eksplodiraju, odnosno šire se iz ljuske. Obično im se dodaje sol.

Nemasne kokice su niskokalorične. Kukuruz kokičar sastoji se od perikarpe,klice i endosperme. Može biti u tipu: biserca (oble krunice) i pirinča(oštre krunice). Iskokano zrno moze biti leptirastog ili gljivastog oblika. Zrno raspucava kad je temperatura unutar zrna oko 177 – 180 C stepeni..

Antioksidanti poznati pod imenom polifenoli u velikoj meri utiču na zdravlje jer sprečavaju da štetni molekuli oštete ćelije. Otkriveno je da kokice sadrže koncentrat antioksidanata jer u sebi imaju samo četiri odsto vode, dok u pojedinim vrstama voća i povrća taj procenat dostiže 90.

Naučnici su otkrili da jedna porcija kokica ima oko 300 miligrama antioksidanata, što je skoro duplo više od 160 miligrama, koliko sadrži porcija bilo kog voća. Takođe, otkriveno je da je u hrskavoj opni kokice najveća doza antioksidanata i vlakana.

Ovaj recept vam omogućava da sami napravite veoma zdravu grickalicu, još ukusniju od onih fabrički proizvedenih. Potrebno je:

  • 1 šoljica kukuruza kokičara (ili sve zavisno od količine koju želite da dobijete);
  • 4/5 kašike putera (ili kokosovog ulja);
  • 2 kašike meda;
  •  Himalajske soli po želj…

Priprema:
Iskokajte kukuruz u velikoj posudi. U međuvremenu, u manjem tiganju istopite puter (odnosno kokosovo ulje) i med na slabo zagrejanoj ringli. Kad su kokice gotove, prelijte ih mešavinom putera/kokosovog ulja i meda protresite da se dobro uvaljaju u tu mešavinu. Posolite sve, pa opet promešajte – i uživajte u ovoj sjajnoj grickalici! 

Prijatno, uživajte!!

 

Piše: Vanja

Tagovi:
Pročitajte još: