Zdravi zubi za zdrav organizam

Zdrave desni su ružičaste i čvrste, a zubi treba čvrsto da stoje u vilici. Ako imate probleme sa zubima i desnima, veoma je važno da posetite zubara, a možda i lekara opšte prakse, jer zubi ukazuju na druge zdravstvene probleme. 
Istraživanja pokazuju da zaista spostoji veza između bolesti zuba i desni i hroničnih inflamatornih stanja kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti ili Alchajmerova bolest. 

Gubitak zuba: osteoporoza
Bolest kostiju, osteoporoza, pogađa sve kosti u organizmu, pa i one u vilici, što može da dovede do gubitka zuba. Erozija viličnih kostiju može da dovede do ispadanja zuba, blagih deformacija lica i bola u viličnom zglobu. Alveolarna kost, ona koja se nalazi oko korena zuba, može da erodira usled nedostatka kalcijuma u organizmu.

Blede desni: anemija
Ako ste anemični, pored ostalih simptoma, moglo bi se desiti i da vam desni budu blede i bolne, a jezik natečen. 

Parodontoza: rizik od srčanih oboljenja
Proučavanja su pokazala da ljudi koji pate od parodontoze imaju 200 posto veći rizik da obole od fatalnog srčanog oboljenja. Paradontoza je izazvana hroničnom bakterijskom infekcijom u ustima. Ako imuni sistem nije u stanju da adekvatno kontroliše tu infekciju, ona može da se proširi u krvotok i da napadne arterije. (izvor: Morrison, H. I., et al. Periodontal disease and risk of fatal coronary heart and cerebrovascular diseases. J Cardiovasc Risk 1999;6(1):7-11.)

Zapaljenjski procesi u ustima: dijabetes
Ako patite od dijabetesa a to ne znate, ili bolest nije pod kontrolom, pljuvačka bi mogla da sadrži velike količine šećera koji podstiče razvoj kandide.

Problemi sa desnima: reumatoidni artritis
Oboleli od reumatoidnog artritisa osam puta češće obolevaju od bolesti desni. Ove osobe mogu da imaju i problem sa pranjem zuba, jer im je usled problema sa zglobovima na prstima teško da drže četkicu za zube. Lečenje upale i infekcija desni može da smanji bol u zglobovima.

Gubitak zuba: bolesti bubrega
Odrasle osobe bez zuba češće pate od hronične bolesti bubrega nego one koje imaju sve zube. Još uvek nije jasna ova veza, ali istraživači misle da se to može objasniti hroničnom upalom. Briga o zubima i desnima može da smanji rizik od hrorničnih problema sa bubrezima.

Zaključak: ne izbegavajte odlazak kod zubara! To se, zaista, ne isplati.

Preuzeto: Zdravahrana.com