ZELENI ČAJ I MRŠAVLJENJE: Evo KOLIKO će ti ovaj napitak ZAISTA pomoći u GUBLJENJU kilograma!

Antioksidansi u zelenom čaju, katehini, mogu da vam pomognu u ubrzavanju metabolizma i sagorevanju kalorija. Iako preveliki unos katehina (vrsta polifenola) može da našteti organizmu, doze ne veće od 500 mg dnevno imaju pozitivan učinak.

Postoji mnogo napitaka za koje tvrde da pomažu u gubljenju kilograma, ali je verovatno od svih njih najefikasnija jedna šolja zelenog čaja dnevno.

Zeleni čaj, koji se proizvodi od lišća čudesne biljke Camellia sinensis (Theaceae) koja originalno potiče iz Kine, poznat je još od dinastije Tang iz 7. veka. Budući da se listovi čupaju i kuvaju odmah, zadržavaju vrlo visok nivo polifenola i antioksidansa.

Šta to znači za vaš struk? Mnogo toga.

Istraživanja sugerišu da antioksidansi u zelenom čaju mogu da smanje apetit i pomognu u građenju zdravijeg metabolizma.

Super jak sastojak u čaju je katehin po nazivu EGCG za koji se veruje da ubrzava metabolizam i pomaže u sagorevanju kalorija.

Evo nekoliko razloga zbig čega nauka ovaj čaj smatra toliko dobrim:

– Sadrži i katehine i kofein

Katehin EGCG i kofein iz zelenog čaja zajedno rade na boljem gubljenju kilograma i održavanju težine, tvrdi jedno istraživanje.

– Može da pomogne u gubljenju sala na stomaku

Prema jednom kineskom istraživanju, ispitanici koji su pili čaj s visokim dozama katehina dva puta dnevno primetili su smanjenje naslaga sala na stomaku uz prosečan gubitak od 1,9 cm u obimu struka i 1,2 kg telesne težine.

– Ubrzava metabolizam

Iako o ovom pitanju postoje dvojaka mišljenja, neka istraživanja sugerišu da katehini u zelenom čaju pomažu u ubrzavanju sagorevanja kalorija u vašem telu.

Naravno, sve napisano ne znači da možete da jedete kad god želite pa to magično poništiti šoljom zelenog čaja.

Pojednostavljeno, zeleni čaj samo je još jedan od alata koji možete da koristite da biste postigli željenu telesnu težinu, naravno uz zdravu ishranu i redovno vežbanje.

Ono što je možda najvažnija uloga zelenog čaja u procesu gubljenja kilograma je zamena drugih pića njime.

Kada pijete nezaslađeni zeleni čaj umesto gaziranih sokova, kafa s ukusima, sokova s velikim udelom šećera i ostalih sličnih napitaka, smanjujete stotine kalorija po danu.

Preuzeto: srbijadanas.com