Zika virus protiv raka mozga

Verovatno vam je poznato da je virus zika opasan po fetuse, pošto može da ošteti mozak u razvoju. Naučnici su upravo otkrili da ga ta osobina čini pogodnim za tretman raka mozga kod odraslih, pošto efikasno uništava matične ćelije tumora!

Izuzetno otkriće koje su načinili istraživači Medicinskog fakulteta Univerziteta Vašington iz Sent Luisa i Medicinskog fakulteta San Dijego Kalifornijskog univerziteta pokazalo je da virus zika uništava matične ćelije tumora raka mozga. Upravo su te matične ćelije ono što te tumore čini otpornim na terapiju i uzrokuje da se tumor ponovo pojavi nakon što je bio naizgled potpuno uklonjen. Konkretno, radi se o najčešćem tipu tumora mozga, glioblastoma, koji se obično brzo vraća nakon “uklanjanja” zahvaljujući matičnim ćelijama koje prežive standardni tretman – a to je operacija, hemoterapija i zračenje.
Osobina virusa zika da napada neuroprogenitorske ćelije, koje stvaraju ćelije rastućeg mozga, navela je dr Že Žua da isproba kako će one delovati na ćelije glioblastoma. U saradnji sa svojim kolegama, inficirao je delove tumore glioblastoma uzete od pacijenata u postupku dijagnostikovanja jednim od dva soja zika virusa. Virus se proširio po čitavom tumoru, inficirao i ubio sve matične ćelije tumora, dok je druge ćelije tumora ostavio netaknute. “To pokazuje da virus zika moža da ubije upravo onu vrstu ćelija glioblastoma koja je otporna na sadašnje tretmane i dovodi do fatalnog ishoda”, prokomentarisao je prof. dr Majkl Dajmond, jedan od autora istraživanja. 
Logično, istraživači su odmah krenuli da isprobavaju da li će dejstvo biti isto i na živim životinjama, pa su jednoj grupi miševa sa tumorima mozga ubrizgali zika virus, a drugoj, kontrolnoj grupi, slanu vodu. Kod miševa tretiranih zika virusom nakon dve nedelje tumori su bili značajno manji i oni su živeli značajno duže od onih kojima je ubrizgana voda. 
Dobijeni razultati sugerišu da se standardni tretman hemoterapijom i zračenjem, udružen sa korišćenjem zika virusa, može upotrebiti kao komplementarni tretman, koji će potpuno ukloniti tumor, onemogućujući mu da se posle kratkog vremena ponovo pojavi. 
Rezultati su objavljeni u časopisu The Journal of Experimental Medicine.

Preuzeto: Zdravahrana.com