Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Da li ste probali roibos?

Efekata po zdravlje, ovaj južnoafrički crvenkasti čaj, pun antioksidanata, dostojna je konkurencija zelenom čaju. Istraživanja su pokazala da godi zdravlju, što uključuje i smanjenje rizika od srčanih oboljenja i usporavanje starenja.

Roibos (ili roiboš) čaj je bogat izvor cinka, alfa-hidroksi kiseline, mangana i prirodnog fluora, a i magnezijuma, koji je bitan za nervni sistem. Za razliku od zelenog čaja, ovaj biljni napitak ne sadrži kofein, pa ga mogu piti i mala deca i trudnice. On čak pokazuje antispazmodične efekte, pa ga to čini pogodnim da se daje deci koja pate od kolika. Ne sadrži ni oksalnu kiselinu, pa je bezbedan i za one koji pate od kamena u bubregu.

Stručnjaci tvrde da ovaj čaj ima antimutagena, antikarcinogena, antiinflamatorna i antivirusna svojstva. Bogatstvo kvercetinom (koji se smatra jednim od najjačih antioksidanasa) je glavni adut koji čini rooibos čaj tako zdravim. Osim kvercetina, roibos sadrži i dva manje poznata i relativno retka antioksidansa, aspalatin i notofagin. Stručnjaci tvrde da ovi antioksidansi imaju sposobnost da opuštaju nerve, kao i potencijal da smanje rizik od Alchajmerove bolesti. 

Interesantno je da roibos čaj pomaže i kod poremećaja digestivnog sistema kao što su gorušica, čir i zatvor. Njegovo smirujuće delovanje na nervni sistem čini ga idealnim napitkom za one koji pate od nervne razdražljivosti, nesanice, glavobolja, poremećaja sna, visokog krvnog pritiska, pa čak i blage ili umerene depresije. A neka istraživanja ukazuju da ovaj čaj pomaže i kod kožnih problema kao što su ekcemi, osipi i drugi oblici iritacije. Stučnjaci takođe ukazuju da je roibos efikasan u ublažavanju astme, polenske groznice, sipnje i alergijskog kašlja. 

Zaista, dovoljno razloga da dodate ovaj čaj svojoj kolekciji koju već držite u kuhinjskom ormariću!

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: