Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Stomatolozi upozoravaju na šest namirnica koje su pogubne za zdravlje naših zuba

Ono što unosite svaki dan u svoj organizam je u istoj meri bitno za vaše zube i desni, kao i redovno pranje zuba i uklanjanje naslaga koncem. Zdrava ishrana i izbegavanje namirnica loših po zube i desni će se zasigurno pozitivno odraziti na vaš osmeh, raspoloženje i celokupno zdravstveno stanje.

Zdravi zubi su važni ne samo iz estetskih razloga, već karijes i drugi stomatološki problemi koji se ne leče mogu da dovedu i do brojnih zdravstvenih problema.

Hrana se obično zavlači na nepristupačna mesta koja se teško čiste, poput prostora između zuba, ispod gingive ili iza zadnjeg zuba u nizu. Neke namirnice mogu da imaju i abrazivni efekat na naše zube.

I dok svi znamo da su, recimo, bombone i uopšte slatkiši loši za zube, stomatolozi otkrivaju koje namirnice su najgore za zdravlje zuba. Jedna će vas iznenaditi jer je svakodnevno jedemo.

Bombone

Kao što rekosmo, nimalo iznenađujuće, dr Plotka upozorava da je visok sadržaj šećera u bombonama, a posebno u karamelama ili gumenim bombonama, smrt za zdravlje zuba. Naime, šećer reaguje sa bakterijama unutar zubnog plaka i otpušta kiseline koje oštećuju zubnu gleđ. To dovodi do karijesa.

Pixabay

Inače, karamele i gumene bombone su posebno loše jer se lepe za zube, pa je tako proizvodnja kiselina dugotrajnija, čime je rizik od karijesa još veći.

Hleb

Da, sigurno ne biste ni pomislili da hleb može da bude krivac za karijes i stomatološke probleme. Međutim, pljuvačka skrob iz hleba pretvara u šećere, a zatim dolazi do proizvodnje kiseline koja oštećuje zubnu gleđ.

Pixabay

Stomatolog kaže da to ne znači da ne treba da jedete hleb, ali savetuje da birate onaj od celih žitarica koji ima minimalan sadržaj šećera.

Citrusi i visoko kisele namirnice

Ovo vas može začuditi, ali limun i pomorandža nisu najpogodnije voće za vaše zube. Previsoka kiselost u hrani i piću je opasna zbog toga što oštećuje zubnu gleđ.

RINA

Ukoliko imate osetljive zube, potrudite se da smanjite unos citrusa, limunade, paradajza, alkohola i ostalih namirnica koje su visoko kisele. Preteran unos ovih namirnica može nagristi gleđ i dovesti do prevelike izloženosti nervnih završetaka u zubima.

Alkohol

Nećete imati problema sa zubima jer povremeno popijete čašicu alkohola kada, recimo, proslavljate nešto. Međutim, definitivno ne bi trebalo da ga pijete konstantno.

“Alkohol isušuje usta, što znači da se smanjuje količina pljuvačke koja ispira štetne kiseline”, upozorava dr Plotka.

Pixabay

Još jedan od saveta koji će pomoći da sačuvate zube, pored umerenog konzumiranja alkohola, je da uz alkoholna pića pijete i vodu.

Energetska pića

Sva energetska pića, uključujući i ona koja pijemo dok smo u teretani ili trčimo, su prepuna rafinisanog šećera, zaslađivača i kiselih sastojaka koji nagrizaju zubnu gleđ.

Ukoliko vam je neophodno nešto više od čiste, sveže vode, onda se opredelite za pića koja prirodno sadrže elektrolite (kokosova voda).

Led

Nakon svih prethodnih namirnica, možete lako pomisliti – pa, ovo je samo voda? Nema šećera, nema štetnih kiselina, nema rizika od dehidratacije… led je sasvim okej za zube! To je tačno. Led sam po sebi je sasvim u redu, sve dok ne počnete da ga grizete.

Pexels

Ukoliko je vaša zubna gleđ već načeta sa previše šećera i kiselina u ishrani, led može dokrajčiti vaš zub i napraviti bolnu, problematičnu pukotinu. Nemojte žvakati led, i koristite ga samo za rashlađivanje vaših najomiljenijih napitaka.

Sticanje navika zdrave ishrane je vrlo važno započeti još u dečijem uzrastu. Deca koja od najranijeg uzrasta počinju sa konzumiranjem slatkiša, sokova i sličnih namirnica, a što je vrlo često praćeno zanemarenom oralnom higijenom, vrlo brzo ostaju bez mlečnih zuba, koji su važni za rast i razvoj vilica i čuvanja prostora za stalne zube.

Zdrava, izbalasirana ishrana, bogata vitaminima, bez dodanih šećera i sa puno vode, obezbeđuje zdravlje kako celog organizma, tako i tvrdih i mekih tkiva usne duplje.

Preuzeto: 24sedam

Tagovi:
Pročitajte još: