Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predlog za nedeljni ručak

nedeljni ručak

Krompir paprikaš sa mesom

Sastojci:

  • 3 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 3 čena belog luka
  • oko 700 gr mesa (pilećeg, svinjskog ili junećeg)
  • 4 srednja krompira
  • 1 sveža paprika babura
  • 1 svež paradajz
  • 1 dl paradajz pirea
  • 1 kašika vegete
  • 1 kašika slatke aleve paprike
  • 2 kašičice ljute aleve paprike
  • so i biber po ukusu
  • ½ šolje ulja voda

Za noklice:

  • 2 jajeta
  • 200 gr brašna
  • ½ dl vode
  • So

Priprema:

Iseckan luk upržiti na ulju da postane staklast, pa mu dodati beli luk, na kockice isečenu šargarepu, a po tom i meso isečeno na manje kocke ili komade srednje veličine. Dodati začine i paradajz, pa sve propržiti nekoliko minuta. Naliti zatim jednu šolju vode i sve dinstati petnaestak minuta. Dodati zatim očišćen i na kocke isečen krompir i pa sve zaliti vodom da za prst-dva prekrije meso i krompir. Ostaviti paprikaš da se krčka na tihoj vatri oko pola sata, dok meso ne omekša i ne bude skuvano.

Noklice: Umutiti jaja, pa dodati so, vodu i brašno i sve zajedno umutiti. Dobijeno testo treba da je gušće od onog za palačinke i da se razvlači poput lepka. Ubacivati ih kašikom u vreo i kuvan paprikaš i sve prokuvati još desetak minuta.

Kupus salata

Sastojci:

  • Kupus
  • so
  • šećer
  • jabukovo sirće
  • maslinovo ulje
  • biber

Priprema:

Naseckajte kupus što tanje (ili ga narendajte), pa ga ovlaš posolite i lagano izgnječite rukom. Dodajte na vrh noža šećera pa izmešajte viljuškom i kašikom i, ako je moguće, ostavite salatu da odstoji bar desetak minuta. Sada prelijte sa malo jabukovog sirćeta i maslinovog ulja pa dobro izmešajte i pobiberite.

Torta sa orasima

Sastojci:

  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 200 gr mlevenih oraha

Za fil:

  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 600 ml mleka
  • 100 gr gustina
  • 150 gr mlevenih oraha
  • 250 gr margarina

Priprema:

Umutite 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg, zatim dodajte 2 kašike brašna i 100 grama mlevenih oraha. U pleh 25 x 30 cm stavite papir za pečenje, pa istresite smesu za koru i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Smanjite temperaturu na 180 i pecite oko 20 minuta. Dok se ova korica peče, pripremite na isti način i drugu, pa i nju ispecite.

Pomešajte žumanca, gustin i šećer, dodajte malo hladnog mleka, a ostatak mleka stavite da proključa i zakuvajte žumanca. Mešajte na srednjoj vatri dok se ne gusne, pa sklonite sa vatre, prekrijte folijom, pa ostavite da se ohladi. Kada se fil ohladio, umutite omekšali margarin i dodajte ga ohlađenom kremu. Zatim dodajte mlevene orahe i sve sjedinite. Korice presecite po dužini, pa nafilujte 4 uske i duge korice. Fila ima dovoljno i za korice i oko torte.

Dekorišite po želji i ohladite.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: