Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Povrće koje reguliše probavu i smanjuje hronične upale

Povrće

Povrće je neophodno za smanjenje upale jer je prepuno vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa i fitokemikalija, za koje studije pokazuju da su korisne u smanjenju hronične upale.

Ovi hranljivi sastojci pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i neutrališu slobodne radikale – dva uobičajena krivca koja mogu izazvati upalu. Pored toga, istraživanja pokazuju da konzumiranje povrća može poboljšati zdravlje creva zbog visokog sadržaja vlakana. Dobro izbalansiran i raznovrstan mikrobiom creva može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema i smanjenju upale.

Spanać

Spanać je bogat vitaminima A i C i antioksidansima kao što su kvercetin i kempferol, koji pomažu u borbi protiv upale. „Ovo raznovrsno zeleno lisnato povrće može se uživati sirovo u salatama ili kuvano u raznim jelima, pružajući zgodan način da u svoje obroke dodate hranljive materije koje se bore protiv upale. Njegov visok sadržaj vlakana takođe podržava zdravlje probave i može pomoći u kontroli težine.

Kelj

Prema studiji iz 2023., kelj može sprečiti upalu izazvanu crevima i poboljšati zdravlje creva. Prepun je esencijalnih hranljivih materija poput antioksidanata, minerala, vlakana i vitamina A, C i K, koji mogu poboljšati zdravlje creva i smanjiti upalu.

Brokoli

Brokoli je odličan izvor sulforafana, antioksidansa sa jakim antiinflamatornim dejstvom. Takođe je bogat vitaminima C i K i vlaknima, za koje studije pokazuju da mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju otpornosti na insulin.

Paprika

Babur paprika je puna vitamina A i C i antioksidanata koji mogu pomoći u smanjenju upale i zaštiti od degenerativnih bolesti. Dostupne u različitim živim bojama, paprike dodaju ukus i hrskavost jelima, a istovremeno obezbeđuju veliku količinu antioksidanata za borbu protiv upala i podržavaju imunološku funkciju. Njihova niska kalorija i visok sadržaj vode čine ih odličnim izborom za upravljanje težinom i hidrataciju.

Paradajz

Paradajz je bogat likopenom, antioksidansom sa jakim antiinflamatornim svojstvima. Best objašnjava: „Paradajz je ukusan u salatama, umacima i sendvičima i nudi bogat izvor likopena, koji je povezan sa smanjenom upalom i manjim rizikom od hroničnih bolesti. Pored toga, njihov visok sadržaj kalijuma pomaže u regulisanju krvnog pritiska i podržava zdravlje srca.

Šargarepa

Šargarepa je fantastičan izvor beta-karotena, prirodnog pigmenta za hranu koji se u telu pretvara u vitamin A. Poznato je da vitamin A ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv upale i jačanju vašeg imunološkog sistema.

Tagovi:
Pročitajte još: