Ako ste mislil da Fejsbuk zna sve o vama, sačekajte da vidite koje sve lične podatke čuva Gugl

Fejsbuk možda jeste usred ogromne afere zbog kršenja privatnosti korisnika, ali to što ova društvena mreža zna o vam je ništa u poređenju sa podacima koje čuva Gugl.

Iako zvanično Gugl ne krši nikakva pravila, sumnje nema da su zakonodavci širom sveta počeli da menjaju zakone vezane za poslovanje velikih internet kompanija. Gugl prikuplja lične podatke korisnika, znatno više nego Fejsbuk, i to iz istog razloga – kako bi što efikasnije prodavali oglase. Korisnici za to vreme pristaju da podele sa njima lične podatke, klikćući na “yes,I agree” kako bi koristili što više funkcija koje Gugl nudi “besplatno”.

Baš kao i sa Fejbukom, vi i na Guglu možete da proverite koje sve informacije imaju o vama i vašim onlajn navikama. Kliknite OVDE da proverite koje sve podatke Gugl čuva.

Gde ste bili, šta ste radili, nema brisanja

Najpre, Gugl čuva sve lokacije na kojima ste bili (ukoliko vam je opcija za lokaciju uključena na telefonu ili računaru) od trenutka kada ste kupili uređaj. I ne samo lokacije, nego i datume.

Svaka pretraga koju ste napravili preko Gugla, na bilo kom od svojih uređaja je sačuvana. I, pri tome ne pomaže ništa što ste izbrisali istoriju pretraga. To važi i za upotrebu Jutjub kanala i sve aplikacije koje ste bilo kada koristili.

Gugl ima o svakom korisniku profil za oglašavanje u kom se nalaze svi relevantni podaci kako biste što efikanije bili targetirani kada se postavljaju oglasi. Tako, zabeležena je vaša lokacija, godište, pol, interesovanja, hobiji, profesija kojopm se bavite…

Može li se pobeći od Gugla?

Gugl nudi opciju da daunloudujete sve ove podatke. Obično, to je oko tri miliona word dokumenata. Ovako ćete dobiti svoje bukmarkse, mejlove, kontakte, sve što je na Gugl drajvu, slike koje ste napravili telefonom, kalemdar, muziku koju slušate…

Gugl u isto vreme čuva čitavu istoriju oglasa koje su postavili namenski za vas, ali i one na koje ste kliknuli, od prvog do onog koji ste danas videli. Takođe, imaju zabeleženo svaku fotografiju koju ste ikada tražili i sačuvali, svaki mejl koji ste poslali i primili od otvaranja naloga, uključujući čak i spam.

Ukoliko se dočepate nečijeg Gugl naloga možete da saznate sve o njemu, gde je bio kog dana, šta sve pretražuje… Zvuči prilično zastrašujuće, čak iako ne krijete ništa posebno.