Apatinski dom za stare i penzionere u IPA projektu EU

U prostorijama Gerontološkog kluba“Centar II“ u Subotici održana je konferencija povodom realizacije IPA projekta prekogranične saradnje između Srbije i Hrvatske pod nazivom “Razvoj usluga socijalne zaštite u okviru regionalne gerontološke mreže”. Evropska unija će putem ovog projekta finansirati partnere u projektu kojim će se razvijati usluge socijalne zaštite u regionu.

Glavni i direktni cilj projekta je unapređenje kvaliteta brige o starima kroz najbolju praksu partnerskih ustanova, investirajući u infrastrukturu, ljudske resurse, nabavku opreme i intenzivnu razmenu stručnih znanja i iskustava u prekograničnoj oblasti.

Prisutnima se obratila Smiljka Jovanović, Pokrajinska sekretarka za finansije, kao i Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom, koja je istakla da Srbija koristi sredstva iz pretpristupnih fondova u visini od 190 miliona eura na godišnjem nivou.

Na konferenciji su bili prisutni i predstavnici partnera u ovom projektu, Dom za starije i nemoćne iz Osijeka, Dom za stare i penzionere Apatin i Dom za stare i nemoćne osobe Đakovo.

Budžet ovog projekta je 526.361,10 eura.

Više o samim benefitima za Dom za stare i penzionere iz Apatina rekla nam je direktorica ove ustanove, Slađana Šušnjar.

-Projektni partneri su Dom za starije i nemoćne iz Osijeka, Dom za stare i penzionere Apatin i Dom za stare i nemoćne osobe Đakovo. Iz projekta koji će trajati dve godine u Apatinu će biti dograđen i opremljen klub za stare koji nikada ranije nije postojao na teritoriji naše opštine i bićemo deo regionalne akademije za obuku negovatelja. Ova akademija je nešto što će se prvi put pojaviti u regionu. – rekla je Slađana Šušnjar.

Izvor: Radio Dunav