fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Blago prirode: Ovo koštunjavo voće štiti zube i ublažava dijabetes

Ako stalno imate potrebu da nešto gricnete, najbolje bi bilo da to budu orašasti plodovi. Jedan od najzdravijih je indijski orah. Ova zdrava grickalica je bogata gvožđem, selenom, fosforom, magnezijumom i cinkom. Štiti zdravlje srca, blagotvorno utiče dijabetes, antioksidans je, a koristi se i pri mršavljenju. Ali to nisu jedine zdravstvene dobrobiti indijskog oraha.

Dijabetes

Nezasićene masne kiseline koje sadrži indijski orah blagotvorno utiču i na dijabetes. One doprinose snižavanju nivoa triglicerida i štite organizam od daljih komplikacija povezanih sa visokim nivoom šećera i holesterola. Redovnim konzumiranjem ove namirnice značajno se smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Magnezijum

Indijski orah sadrži visoke količine magnezijuma, koji je neophodan za rad našeg organizma. Magnezijum je važan za metabolizam, a redovan unos ovog minerala štiti organizam od visokog pritiska, grčeva u mišićima, glavobolje i hroničnog umora.

Zdravlje usne duplje

Indijski oraščić čuva zdravlje zuba i desni tako što uništava bakterije koje uzrokuju karijes, bolesti desni, akne, tuberkulozu i druge bolesti.

Preuzeto: Dnevno.rs

Tagovi:
Pročitajte još: