Bolje je stojati nego sedeti

Ako možete, obavljajte poslove stojeći a ne sedeći. Nekoliko istraživanja ukazuje da je sedenje povezano sa bolestima i starenjem, dok ljudi koji više stoje žive duže.

Stojanje je dobro za zdravlje, zato što doprinosi produženju telomera, koji su indikator dobrog zdravlja i dugovečnosti. Svakako da je preporučljivo vežbanje i fizička aktivnost, ali što se tiče telomera, vreme koje provedete na nogama može da bude važnije nego vreme koje odvojite za vebanje. Istraživači su zaključili da je previše sedenja “novi zdravstveni rizik našeg vremena”, a da stojanje i fizička aktivnost sprečavaju skraćenje telomera. Šta su telomeri? Poznato je da ćelija sadrži DNK, koja je nosilac ogromne količine informacija, a DNK se sastoji od hromozoma. Hromozomi imaju završetke koji se nazivaju telomeri. Ti telomeri su zaduženi da štite genetičke informacije. Oni su odgovorni za deobu ćelija i obezbeđuju da se genetski kod prenese u novonastale ćelije. Svaki put kad se ćelija podeli, telomeri se donekle skrate. Kada postanu prekratki, deoba ćelija prestaje. Zato se kraći telomeri povezuju sa starenje, bolešću i preranom smrću. Kratkoća telomera ukazuje na mogućnost srčanih oboljenja, starenja i raka. 
Ono što je praktično bitno da znamo, jeste da sedenje doprinosi skraćenju telomera, dok stojanje, fizičko vežbanje i svakodnevni trening koji gradi mišićnu masu sprečava skraćenje telomera. Dr Džoan Vernikos, bivša direktorka odeljenja za biološke nauke NASE, kaže da sedeći životni stil doprinosi nastanku gojaznosti, dijabetesa i lošem zdravlju uopšte. Naime, bilo je primećeno da su astronauti po povratku iz svemira imali gubitak mišićne mase i druga oštećenja škodljiva po zdravlje; to je analogno onome što se događa kad dugo sedimo. Profesorka Univerzitetske bolnice Karolinska iz Stokholma tvrdi: “Mi smatramo da je smanjenje broja sati sedenja važnije nego povećanje vremena koje se provodi u fizičkom vežbanju što se tiče zdravstvenih rizika za starije pacijente”.

Dakle, zaključak je jasan: kad ne morate da sedite, nemojte! 

Preuzeto: Zdravahrana.com