Sastojci:
- 18 kora za pitu
- 150g istopljenog maslaca
- 300g seckanih oraha
- 300g seckane čokolade
Za sirup:
- 300g šećera
- 70g meda
- 250ml vode
- Ekstrakt vanile
Priprema:
Prvo pripremite sirup. Pomešajte sve sastojke u šerpici i stavite da se kuva. Kad proključa, smanjite vatru i ostaviti da polako kuva oko deset minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.
Isecite kore tako da stanu u pleh. Pomešajte orahe i čokoladu. Podmažite pleh i ređajte 7 kora u pleh, a svaku dobro premažite maslacom, pa pospite polovinom smese oraha i čokolada. Poređajte još četiri kore premazane maslacom, pa pospite ostatak oraha i čokolade i završiti sa ostalih sedam kora.
Isecite baklavu na kockice i dobro premažite maslacom. Zagrejte rernu na 180°C i pecite oko 30-40 minuta da lepo porumeni. Izvadite ih rerne i polako prelijte sirupom. Ostavite preko noći da se dobro ohladi, ali ne u frižideru.
Pri služenju možete preliti baklavu topljenom čokoladom.
Prijatno!