fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Dijeta za masnu jetru – i za zdravlje i za vitkost: Spisak namirnica koje (ne) treba da jedete kod steatoze

Dijeta

Šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno jesti kod masne jetre? Ovo je način ishrane koji lekari preporučuju osobama koje pate od steatoze.

Steatoza, poznatija još kao masna jetra, predstavlja patološko nagomilavanje masti u jetrenim ćelijama.

Do ovakvog nakupljanja mogu da dovedu brojni faktori, a najčešći su gojaznost i alkoholizam. Zabeleženo je da masnu jetru izazivaju i dijabetes, trovanje, troksično dejstvo tetraciklina, Rejov sindrom, gladovanje…

Ovo oboljenje uglavnom se javlja bez simptoma, a prati je uvećana jetra zaobljenih ivica. Ona, u suštini, predstavlja dodatnu masnoću u jednom od najvažnijih organa u organizmu, a računa se da je jetra masna kada se više od pet odsto njene zapremine sastoji od masti.

U velikom broju slučajeva, ovo stanje ne izaziva teže zdravstvene probleme, ali može da dovede do ozbiljnih oštećenja jetre. U medicini se razlikuju nealkoholna i alkoholna masna jetra, a u drugom slučaju ona nastaje kao posledica konzumiranja većih količina alkoholnih pića.

Ako se jave neki pokazatelji masne jetre, obično su to: bol, problemi s varenjem, hiperinsulinemija, crveni dlanovi, hipertrigliceridemija, uvećanje slezine, konstantan osećaj iscrpljenosti, žutica…
Kako se hraniti kada kad postoji steatoza?

Nakon ove dijagnoze, neophodan je radikalna primena načina ishrane, a na prvom mestu tu je izbacivanje namirnica koje štetno deluju na jetru.

Najvažnije je uspostaviti normalan ritam obroka, odnosno tri glavna u toku dana, uz dve lagane užine, kao i ograničiti unos masti i ugljenih hidrata.

Drugi bitan princip jeste način termičke obrade hrane, pa tako prženje zaboravite, a fokusirajte se na kuvanje u vodi i na pari i pečenje u rerni bez imalo ulja i s vrlo malo ove masnoće.

Uz to, trudite se da jedete samo sveže pripremljnu hranu, čorbasta jela spremajte bez zaprške, a izbegavajte previše vruću, previše hladnu i preslanu hranu.

Pokazalo se da na masnu jetru pozitivno utiče pojačan unos vode, kao i da se pacijent bavi fizičkim aktivnostima, onoliko koliko mu zdravlje dozvoljava.

Šta jesti kod masne jetre?

Meso i riba su apsolutno neophodni u ishrani ljudi koji pate od steatoze, a ključno je birati nemasne vrste, idealno piletinu i ćuretinu, odnosno nemasne morske ribe. Pored toga, koristiće jaja, mleko i mlečni prozivodi, zatim integralne žitarice s dodatkom semenki, hladno ceđena ulja poput maslinovog… Sveže voće i povrće se podrazumevaju kao odličan izvor vitamin, minerala i antioksidanasa.

Šta ne jesti kod masne jetre?

Beli hleb i brašno su zabranjeni, kao i masno meso poput govedine i svinjetine, masnije meso od patke i guske, potom divljač, masna riba, dimljeno meso, kobasice, salame i mesne konzerve, svinjske iznutrice…

Dok je svež kupus koristan, kiseli utiče nepovoljno na ovo stanje, kao i sve vrste masti koje se dobijaju zagrevanjem, alkoholna pića, sva pržena hrana, rafinisani šećer, prejaki čajevi, gazirana pića…

Tagovi:
Pročitajte još: