fbpx
9°C
Broken clouds

Društvenim mrežama se šire najgori nutricionistički saveti: Ovih pet je svako od nas isprobao, a stručnjaci tvrde da su čista dezinformacija!

Hrana

Danas svi sve znaju, pa je internet prepun saveta i informacija, ali ipak treba da se bude oprezan i da se dobro prouči šta od tog mnoštva može da se primeni.

Kada govorimo o hrani, gorepomenuti trend savetovanja je u ekspanziji, a sa sobom nosi i more dezinformacija.

Takve lažne informacije se šire kroz sve društvene mreže, a najviše ih možemo pronaći na Fejsbuku, barem tako pokazuje anketa What’s Trending in Nutrition, sprovedena u krugu nutricionista.

Čak 70 posto njih smatra da najviše netačnih informacija možemo da pronađemo na Fejsbuk stranicama. To ne znači da su sve informacije koje tamo nađemo nužno loše nego da je potrebno da se potraži izvor tih informacija i njihova naučna pozadina.

Zato je Women’s Health izdvojio nekoliko brojnih lažnih navoda o zdravoj hrani, a mi vam donosimo 5 najčešćih.

Banane uzrokuju gojaznost

– Banane se ocrnjuju jer se smatraju hranom sa visokim sadržajem šećera i povezuju sa velikim promenama količine šećera u krvi. Po porciji, banane nemaju ništa više šećera od bilo kog drugog voća, pa ako iz bilo kojeg razloga treba da ograničite unos šećera, banane nisu ništa štetnije od jabuke ili kruške. Bogat su izvor kalijuma, koji je ključan za normalno funkcioniranje mišića, živaca i mozga. A što se tiče glikemijskog indeksa, banana nije visoko glikemijska namirnica. Ako primetite da ste gladni nakon što ste pojeli bananu, bilo bi dobro da je pojedete sa prirodnim maslacem od kikirikija sa niskim sadržajem šećera, objašnjava doktorka Kasandra Forsid.

Govedina je loša za zdravlje

Iako su istraživanja pokazala da je konzumacija prerađenog crvenog mesa poput slanine, kobasica i viršli povezana sa srčanim bolestima i kolorektalnim rakom, nisu pronašla nikakvu vezu između konzumacije neprerađenog, prvoklasnog crvenog mesa i bolesti srca i raka, kaže Džim Vajt, vlasnik “Jim White Fitness & Nutrition Studios”.

– Osim toga, studije su bile dugoročne opservacijske koje su nešto pouzdanije od meta analize ili nasumičnih kontrolnih ispitivanja, ističe Džim.

On preporučuje ograničavanje konzumacije crvenog mesa na 60 grama dnevno tri puta nedeljno, kao i odabir nemasne govedine, teletine, jagnjetine, kozetine i svinjetine.

Jedite samo organsko

Odabir organskog naspram konvencionalnog je lični izbor.

Nema nutritivne razlike između to dvoje, a nedavno istraživanje je pokazalo da su pojedinci sa niskim primanjima koji nisu mogli da priušte sebi da jedu organsko povrće u potpunosti preskočili povrće jer su smatrali da je konzumacija konvencionalnog povrća štetna. Dobrobiti jelovnika bogatog povrćem, bilo organskog, konvencionalnog, lokalnog ili neuglednog nadmašuju negativne posledice preskakanja povrća u obrocima, ističe nutricionista Tobi Amidor, autor knjige “The Healthy Meal Prep Cookbook”.

Sledite keto dijetu za mršavljenje

Autorka i nutricionistička savetnica Elizabet Word kaže da ne postoji nijedno istraživanje koje dokazuje da je ketogena dijeta korisna za bilo što osim za epilepsiju, a taj se učinak prvenstveno vidi kod dece.

– Dijeta je terapijski režim propisan od strane lekara i nadgledan od strane nutricionista i to s razlogom! To je način ishrane sa visokim udelom proteina, masnoća i vrlo niskim udelom ugljenih hidrata koji može da uzrokuje umor i nedostatak nekoliko hranjivih materija. Ne uči vas kako da izgradite zdrave prehrambene navike, granično je opasno i teško ju je slediti, istakla je.

Nemojte da jedete žumanca

U istraživanju objavljenom u “American Journal of Clinical Nutrition” naučnici su proučavali povezanost između holesterola i konzumacije jaja, kao i bolesti koronarnih arterija. Zaključili su da žumanci nisu povezani sa povećanim rizikom od nastanka ove vrste bolesti.

Osim toga, žumanci su hranjiviji od belanaca, sadrže vitamine A, B12, D, E i K, zajedno s omega-3 mastima, folatom, kolinom i antioksidansima kao što su lutein i zeaksantin. Zato jedite cela jaja, kaže kaže nutricionistkinja Valeri Goldstajn.

Tagovi:
Pročitajte još: