Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Genetski teret: Koje bolesti prenosimo s kolena na koleno?

Porodica

DNK hromozomi određuju boju očiju, kose, oblik nosa i mnoge druge fizičke osobine. Pored toga, određeni geni igraju ključnu ulogu u nasleđivanju bolesti i poremećaja.

Međutim, važno je napomenuti da genetika nije jedini faktor koji utiče na nasleđivanje bolesti. Okruženje, porodična istorija, životne navike i slučajnost takođe imaju značajan uticaj. Meri Freivogel, predsednica Nacionalnog društva genetskih savetnika, ističe da genetska predispozicija nije sudbina i da se mnoge bolesti mogu izbeći ili uspešno kontrolisati.

Evo nekoliko naslednih bolesti i poremećaja na koje možete uticati:

Bolesti srca

Iako genetika može povećati rizik od srčanih bolesti, važno je napomenuti da životne navike, kao što su ishrana, fizička aktivnost i pušenje, takođe igraju ključnu ulogu. Studije su pokazale da se ovim navikama može značajno uticati na smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Rak debelog creva

Nasledna predispozicija za rak debelog creva može se otkriti testiranjem na adenomatozne polipe. Rano otkrivanje ovih polipa i promena u ishrani i načinu života mogu smanjiti rizik od razvoja raka debelog creva.

Celijakija

Ako imate srodnika u prvom stepenu sa celijakijom, imate povećan rizik da je i sami dobijete, jer postoje geni povezani sa ovom bolešću. Ova autoimuna bolest zahteva izbegavanje glutena u ishrani.

Povišeni holesterol

Porodična hiperholesterolemija je genetski poremećaj koji uzrokuje visok nivo “lošeg” holesterola od rođenja. Rano lečenje može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Depresija

Nasledni faktori igraju ulogu u razvoju depresije, ali to nije jedini faktor. Porodična istorija može povećati rizik, ali i druge okolnosti i životne navike imaju uticaj. Važno je potražiti podršku i lečenje ako se suočavate sa depresijom.

U zaključku, iako nasledna predispozicija može povećati rizik od određenih bolesti, mnoge od njih se mogu kontrolisati ili izbeći pravilnim lečenjem i zdravim načinom života. Važno je biti informisan i preduzeti korake za očuvanje zdravlja, čak i ako postoji genetski rizik.

Tagovi:
Pročitajte još: