Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ginko

Jezgro semenki ginka se od starih vremena koristi kako u ishrani, tako i u lekovite svrhe. Kineski doktori propisuju semenke ginka u slučajevima poremećaja varenja, respiratornih problema, hipertenzije, mamurluka…

Iskonsko je drvo ginka. Ginko biloba datira iz vremena od pre oko 200 miliona godina. Najstarije je drvo na planeti. Njegovi bliski srodnici odavno su već fosili. Jedino je ono u svojoj familiji preživelo ledeno doba. Za neke primerke se smatra da su stari preko 2500 godina. Otpornost na bolesti i insekte, formiranje vazdušnog korenja kod starijih biljaka, koje u dodiru sa zemljom ima sposobnost kloniranja biljke, kao i mogućnost da raste u ekstremnim uslovima, učinile su ga dugovečnim.
Nakon eksplozije atomske bombe u Hirošimi 1945. godine, skoro sve biljke i životinje iz
te oblasti bile su uništene. Šest stabala ginka koja su rasla na kilometar-dva od mesta eksplozije, iako ugljenisana, ubrzo potom su se oporavila i ozdravila.

Ginko je poznat i po tome što čisti krv i stimuliše cirkulaciju. Novija istraživanja ukazuju da ekstrakt lista prokrvljuje periferne krvne sudove mozga i na taj način pomaže rad mozga i pamćenje, ili preventivno deluje da sačuva memoriju. Pomaže i kod migrene.
Termički obrađeno jezgro je jestivo i poprima smaragdnozelenu boju. Njegova orašasto-
kremasta tekstura i bogat ukus podjednako se sreću u prilozima, glavnim jelima i desertima dalekoistočnih kuhinja.
Rado ga sade po gradskim parkovima, jer dobro podnosi gradski smog i efikasno prečišćava zagađen vazduh.

Ako hoćete da probate…
Da biste aktivno učestvovali u „uradi sam” delu ove priče, potrebno je da pronađete žensko drvo ginka, jer žensko drvo je plodonosno.
1. Sakupite plodove, tokom vetrovitih dana, kada ih vetar otresa sa grana.
2. Koristite rukavice prilikom sakupljanja, jer plodovi imaju neprijatan miris, a i sadrže malu koliučinu uljastog urušiola, koji kod osetljivih ljudi može izazvati osip i svrab.
3. Izdvojite semenke odmah, da vam se usput ne bi cedile.
4. Operite semenke i zapecite ih u rerni, pola sata na 150 oC.
5. Skrckajte semenke i oljuštite tanku braon opnu koja ih obavija. Zeleno jezgro je jestivo.
6. Zamrznite za kasnije. Semenke su bogate skrobom, pa se brzo kvare na sobnoj temperaturi. Možete ih čuvati u zamrzivaču nekoliko meseci, a u frižideru do 7 dana.
Možete jesti 5 do 10 dnevno, same ili uz neko drugo jelo, na primer palentu, musli, i sl.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: