Hrana koja raduje

Da li znate da hrana može da utiče na vaše raspoloženje, a ne samo na vašu liniju? Kapsaicin, ljuti sastojak u papričicama, može u mozgu da podstakne navalu endorfina i stvori privremeno osećanje ushićenosti, kaže Pol Rozin, psiholog na Univerzitetu Pensilvanija, koji je istraživao kako ljudi reaguju na ljuto. Pre svega, za raspoloženje su odgovorni neurotransmiteri, hemikalije zadužene za komunikaciju između moždanih ćelija. Zovu ih i hormoni mozga.
Predlažemo vam pet vrsta hrane koje povoljno utiču na popravljanje raspoloženja.

Ovsena kaša
Može vam pomoći kada ste razdražljivi i mrzovoljni. Bogata je rastvorljivim vlaknima koja pomažu u uravnotežavanju nivoa šećera u krvi. Takođe, ovsena kaša je odlična ako držite dijetu, jer rastvorljiva vlakna formiraju gel koji usporava pražnjenje želuca, pa nećete osetiti glad tako brzo.

Druge vrste hrane bogate rastvorljivim vlaknima su: pasulj, grašak, ječam, južno voće, jagode, jabuke.

Predlozi 
* Za doručak pojedite činiju ovsene kaše sa medom, cimetom, iseckanim voćem i semenkama. Ovas će polako otpuštati energiju, tako da ćete je imati celog jutra. Semenke suncokreta su dobar izvor esencijalnih masti koje doprinose boljem raspoloženju. 
 * Pomešajte ovsenu kašu sa jogurtom sa malim procentom masti ili obranim mlekom.
* Iseckajte jabuku i pospite preko nje cimet, ili napravite nezaslađenu kašu od kuvanih jabuka sa cimetom.
* Pomešajte jagode sa iseckanim bademom.

Orasi
Orasi se već dugo smatraju “hranom za mozak”. Danas se zna da su orasi izvanredan izvor omega-3 masnih kiselina, tipa koji je potreban za pravilno funkcionisanje ćelija mozga i neurotrasmitera koji su odgovorni za promene raspoloženja, kao i da nekim ljudima mogu da pomognu u borbi protiv depresije.

Predlozi
* Umesto da za užinu pojedete mafin, pojedite jabuku i orahe. Vlakna i dobre masti će vas dugo držati sitima.
* Za užinu, ubacite seckane orahe u jogurt.
* Preko salate, pospite iseckane orahe.

Čaj
Dokazano je da kofein poboljšava raspoloženje i radne sposobnosti, ali nemojte preterivati. Previše kofeina može vas učiniti nervoznima, razdražljivima, hipersenzitivnima ili učiniti da vas zaboli glava. Zato nemojte da pijete više od 2dl kafe dnevno. Umesto druge šolje kafe, popijte zeleni čaj. Ili indijski čaj koji se pravi od mešavine crnog čaja sa začinima kao što su cimet i kardamom. Začini daju čaju prirodnu slast, tako da ga ne morate dodatno zaslađivati.

Predlozi
* Ako ste raspoloženi da probate neki drugi biljni čaj, razmislite o rooibush (rojbuš, afrički crveni grm) čaju. Reč je o crvenkasto-braon čaju koji ukusom podseća na crni čaj. Probajte ovaj čaj sa kriškom limuna ili sa mlekom. Od ovog čaja se pravi odličan ledeni čaj.

Sočivo
Član porodice mahunarki, sočivo je izuzetan izvor folata, B vitamina koji je važan za dobro raspoloženje i pravilnu funkciju nerava u mozgu. Nizak nivo folata se dovodi u vezu sa depresijom. U stvari, istraživanje rađeno na Harvardu je pokazalo da je 38% ispitivanih žena koje su bile depresivne, patilo od nedostatka folata. Iako istraživači još nisu u potpunosti razumeli vezu između nedostatka folata i lošeg raspoloženja, dokazano je da njegov nedostatak loše utiče na metabolizam serotonina, dopamina i noradrenalina, neurotransmitera koji su važni za dobro raspoloženje. Šolja kuvanog sočiva obezbeđuje 90% preporučenih dnevnih potreba za folnom kiselinom. Takođe, sočivo je bogato i vlaknima, koja će vas zasititi, ali i stabilizovati šećer u krvi.

Druge vrste hrane bogate folatom su: zelenolisno povrće (spanać, brokoli), džigerica, pasulj, obogaćeni musli.

Predlozi
* Pomešajte kuvano sočivo sa svežim paradajzom, paprikom i šargarepom, dobićete ukusnu, a laganu salatu.
* Napravite supu od sočiva.

Izgleda da i selen poboljšava raspoloženje. Iako još uvek nisu objasnili na koji način to čini, istraživači su zabeležili da su ispitanici koji su dobijali dovoljno selena bili bolje raspoloženi, i obratno, oni koji su unosili najmanje selena, bili su depresivni, uznemireni, umorni. Inače, selena ima najviše u brazilskom orahu (dovoljan vam je jedan dnevno), u suncokretovim semenkama, ovsenim mekinjama…

Preuzeto: Zdravahrana.com