Igor Mirović i Dušanka Golubović obišli radove na revitalizaciji deonice kanala Vrbas-Bezdan

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović obišli su danas radove na revitalizaciji deonice kanala Vrbas – Bezdan kod Sombora i tom prilikom predsednik Mirović je izjavio da se nastavlja sa realizacijom dugogodišnjeg projekta uređenja Velikog bačkog kanala, te dodao da se sa tim poslom neće stati sve dok se taj vodotok ne očisti u celoj dužini.

Radovi na čišćenju i revitalizaciji 12 kilometara kanala, od Malog Stapara do ulaza u Sombor, vredni su 109 miliona dinara i odvijaju se planiranom dinamikom, izjavio je predsednik Mirović.

„Ovo je veliki posao, u protekle dve godine JVP „Vode Vojvodine“ i Pokrajinska vlada radili su na ovom istočnom delu kanala, i u narednim godinama nastavićemo sa čišćenjem kanala od Sombora do Bezdana, a jedan deo tog velikog posla finansiraće se uz pomoć Evropskih fondova“ rekao je predsednik Mirović.

On je dodao da će deonica kanala kod Vrbasa, u dužini od 6 kilometara, kako je rekao, najcrnja ekološka tačka u Evropi, biti očišćena do 2020. godine.

„Uređenje Velikog bačkog kanala doprineće većoj funkcionalnosti tog vodotoka, boljem odvodnjavanju i navodnjavanju poljoprivrednog zemljišta, stoga je veoma značajno što ovaj posao privodimo kraju“, naveo je predsednik Mirović.

Direktor JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić rekao je da će se na deonici kanala Mali Stapar – Sombor do kraja godine ukloniti oko 150.000 kubika mulja, da će se raditi inspekciona staza, a uporedo sa tim kako je naveo i rekonstrukcija crpne stanice „Bezdan 2“.

Izvor: sombor.rs