fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Jogurt: Zdrava namirnica koju deca rado prihvataju

dete jede

Bebe mogu bezbedno da jedu jogurt kada budu spremne za čvrstu hranu, oko 6 meseci starosti. Bezbedno je započeti sa čvrstom hranom kada vaše dete može samostalno da drži podignutu glavu i kada pokazuje interesovanje za nju. Generalno se preporučuje da odložite hranjenje čvrstim namirnicama dok bebe ne napune 6 meseci i kada udvostruče svoju porođajnu težinu. Uopšteno govoreći, ne postoji poseban redosled kojim morate da uvedete različite vrste čvrste hrane. Jogurt može biti među prvim namirnicama vaše bebe.

Nutritivne prednosti jogurta za bebe

Jogurt ima mnoge zdravstvene prednosti za bebe. Obezbeđuje hranljive materije kao što su proteini, kalcijum i fosfor, kao i razne vitamine. „Jogurt može biti odličan dodatak za bebe koje se bore sa unosom drugih čvrstih namirnica ili koje se bore sa debljanjem“, kaže Amber Rodena, pedijatrijska i neonatalna dijetetičarka i vlasnica Littles Nutrition.

Punomasni jogurt je najbolji izbor za bebe. „Deci mlađoj od 2 godine potrebno je više masti za razvoj mozga i nervnog sistema“, kaže Pier Mimi Poinset , pedijatar i konsultant za Mom Loves Best . Jogurt takođe može da sadrži probiotike (žive kulture) koji mogu pomoći u razvoju creva vaše bebe. Studije pokazuju da žive kulture u jogurtu imaju pozitivan efekat na sastav crevne mikrobiote vaše bebe i pomažu u sprečavanju dijareje.

Šta treba znati o alergijama i jogurtu

Normalno je da imate brige o alergijama dok vaša beba počinje da istražuje novu hranu, jer su mlečni proizvodi jedan od 9 najčešćih alergija na hran .

„Ako beba ima alergiju na mlečne proteine na formulu za bebe, takođe će morati da izbegava jogurt“, kaže Rodena. „Ponekad će dete sa alergijom na mlečne proteine tolerisati jogurt; međutim, uvođenje jogurta deci sa alergijom na mlečne proteine treba da bude pod vođstvom pedijatra deteta.”

Kao i kod svih novih namirnica, pratite reakciju vaše bebe kada joj prvi put dajete jogurt. Uvodite jednu po jednu novu hranu u ishranu vaše bebe i sačekajte tri do pet dana pre nego što pređete na drugu hranu. Tokom ovog perioda, pazite da li vaša beba ima znakove alergijske reakcije, kao što su koprivnjača, svrab kože, otok ili problemi sa disanjem.
„Reakcije mogu uključivati osip na koži, posebno oko usta, oticanje usana, povraćanje i dijareju“, kaže dr Poinset.

Najbolje vrste jogurta za bebe

Bebe treba da jedu običan, punomasni jogurt napravljen od punomasnog mleka. Deca mlađa od 2 godine ne bi trebalo da imaju dodatni šećer u svojoj ishrani, prema Savetodavnom komitetu za smernice za ishranu.
Čak i nakon toga, šećer treba ograničiti. Posebno je važno da jogurt sa medom nikada ne služite deci mlađoj od 1 godine. Ne samo da se med smatra dodatnim šećerom, već može izazvati i tešku bolest kod beba, koja se zove botulizam.

Saveti za pripremu jogurta za bebe

Počnite tako što ćete sami poslužiti malu količinu običnog jogurta. Neka vaša beba proba ukus i teksturu ove hrane. Nakon nekog vremena, možda ćete želeti da dodate pire ili pasiranu hranu u jogurt. Možete probati voće kao što su banane, jagode ili borovnice, ili možete dodati slanu hranu. Neke bebe vole da jedu svoj jogurt sa hlebom ili ovsenim pahuljicama.

Ako mešate drugu hranu u jogurt, uverite se da su komadi dovoljno zgnječeni tako da ne predstavljaju opasnost od gušenja. Vašem detetu će možda biti teško da odvoji veće komade u ustima za žvakanje pre gutanja.

Kako se jogurt razlikuje od mleka?

Bebe starije od 6 meseci mogu biti spremne da probaju jogurt, ali se klonite kravljeg mleka do svog prvog rođendana. Njihovi digestivni sistemi su previše nezreli da bi to mogli da podnesu, a i dalje su im potrebni hranljivi sastojci iz majčinog mleka ili formule. Takođe je važno zapamtiti da je jogurt komplementarna hrana, a ne dodatak majčinom mleku ili formuli. Do prve godine, majčino mleko ili formula treba da budu primarni izvor ishrane, dok su sve druge namirnice komplementarne.

Tagovi:
Pročitajte još: