Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kada beba može sama da se uspavljuje?

Spavanje

Pitanje koje roditelji često postavljaju u nadi da će brzo doći taj trenutak kada će bebe moći sama da se uspava. Iako vam se ponekada čini nemogoće da beba sama zaspi bez vašeg prisustva, stručnjaci ističu da je jako bitan trenutak i uzrast bebe za savladavanje tehnike samouspavljivanja. Nedavno istraživanje koje je obuhvatilo veliki broj tek rođenih beba, pokazalo je da njihov kvalitet sna varira tokom prve dve godine života.

Uzrast u kojoj je beba sposobna sama da se uspava zavisi pre svega od njenog temperamenta i okruženja u kome spava. U većini slučajeva prvih 12 nedelja života beba neće moći da zaspi bez pomoći roditelja. Ako podstičete malu bebu na to da se sama uspava to može da bude jako štetno, budući da se bebe često bude jer su gladne. Zato je preporuka pedijatra da se sa učenjem samouspavljivanja započne između 3 i 6 meseca, jer bebe tek tada razvijaju ciklus spavanja i odvikavaju se od noćnog hranjenja.

Tehnike samouspavljivanja bebe

Prvo je najvažnije da bebi uspostavite rutinu i zdrave navike spavanja od samog rođenja, to pre svega podrazumeva da:

stavite bebu u krevetić svake noći u isto vreme, u mračnu sobu, bez zvukova
uspostavite rutinu pre spavanja koja uključuje priču, kupku i hranu uvek u isto vreme
ne dopustite detetu da preko dana spava više od tri sata

Koristite ove tri umirujuće tehnike:

-stravite bebu da spava na bok ili stomak, uz nadzor, kada zaspi vratite je na leđa.
-polako podignite bebu, mazite je, ljubite je i polako spustite
-podignite bebu u naručje i umirite je sa tihim “ššššš” i ponovo je spustite u krevetić

Kada su u pitanju starija deca od godinu dana, koja se mogu sama uspavati, roditelji mogu da pokušaju:

-da osiguraju poseban prostor za spavanje
-važno je da se ne premore: čim uočite prvi znak umora, počnite sa uspavljivanjem uz neku priču nakon koje im poželite laku noć i izađite iz sobe
-omogućite mališanu da ima neku utehu pomoću koje će se uspavljivati, kao što su ćebence ili plišana igračkica

Mnogi roditelji su čuli za metod uspavljivanja koji se svodi na puštanje bebe da sama plače dok se ne umori. Iako je ovo metod samouspavljivanja koji će vam čak mnogi stručnjaci preporučiti, ona je česta tema rasprave da li može ostaviti ozbiljne posledice na bebu. I sama istraživanja se razilaze oko toga da li je ova tehnika korisna, štetna ili nije ni jedno od navedenog. Ono što je sigurno, ukoliko želite da dete samo počne da se uspavljuje, naoružajte se strpljenjem i idite postepeno, to je najbolji način sa najdugoročnijim rezultatima. Dete ćete bez šokova da naučite kako samo da utone u san, a i vi ćete da dobijete svoj mir.

Tagovi:
Pročitajte još: