fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kako da sprečite hrkanje i noćne more? Koje namirnice je dobro jesti pre spavanja

Spavanje i hrkanje

Kako ćete spavati i da li ćete imati lepe i ružne snove, u mnogome zavisi od hrane koju jedete pre odlaska u krevet.

Slatkiše uveče uvek zaobilazite, jer šećer tek nakon nekoliko sati počinje da deluje u našem organizmu.

Pa tako postoji mogućnost da se probudite u toku noći i da vam se više ne spava, a ujutru ćete se osećati umorno i iscrpljeno.

A ove namirnice su odlične za bezbrižan san:

Melatonin

Melatonin je hormon zadužen za spavanje, pa je preporučljivo da pre spavanje konzumirate namirnice koje ga sadrže. Počnite da jedete trešnje, bundevine semenke (bele semenke) i kokice. Semenke su bogate i magnezijumom koji će pomoći vašim mišićima da se opuste, što dovodi do lakšeg padanja u san, dok su kokice bogate serotoninom – hormonom koji reguliše ciklus spavanja.

Protiv hrkanja

Hrkanje nikada nije dobro, a ni prijatno – naročito za osobu koja spava pored vas. Pre spavanja pojedite citrusno voće – limun, grejpfrut, pomorandžu il mandarinu jer je bogato vitaminom C koji reguliše hrkanje. JeEdnostavno napravite salatu od ovog voća ili svako veće menjajte voće i jedite ga kao zdravu večeru/užinu.

Protiv ružnih snova

Hrana koju jedemo može da utiče na ono što sanjamo. Noćne more niko ne voli, a pre spavanja, pojedite namirnice koje su bogate magnezijumom i tako ćete sebi obezbediti mirniji san.

Za lepše i maštovitije snove

Zanimljivi, avanturistički snovi su za svakoga obri, i za razliku od noćnih mora, obožavamo ih! Za lepše snove, pojedite malo sira za večeru, kao i namirnice bogate vitaminom B6. Preporučuju se banane i tunjevina.

Tagovi:
Pročitajte još: