fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kako se izboriti sa hroničnim umorom i šta ga izaziva

Sa hroničnim umorom se suočava ogroman broj ljudi, naročito u jesenjem periodu. A razlozi za to su brojni. Kako se izboriti sa hroničnim umorom?

Sindrom hroničnog umora je stanje koje karakteriše povećan umor, ozbiljno smanjenje fizičke snage, vitalnosti, slabost mišića. I stalni osećaj umora koji ne nestaje ni posle dužeg odmora. Glavni simptomi sindroma hroničnog umora su:

-Umor koji ne nestaje ni nakon dugog sna;
-Poremećaj spavanja – pospanost ili nesanica, ili možda oboje;
-Zaboravnost;
-Rasejanost;
-Prekomerna razdražljivost;
-Depresivno stanje;
-Bol u zglobovima koji nije praćen otokom ili crvenilom;
-Glavobolje u područjima gde se ranije nisu osećale;
-Opšta slabost mišića;
-Bol ili nelagodnost u mišićima;

Kako se izboriti sa hroničnim umorom i šta ga izaziva

Razlog #1. Stacionarni način života

Zbog svog posla, morate da provodite dosta vremena u kancelariji ili na sastancima, gde stalno sedite. I svuda idete automobilom. Fizičke aktivnosti skoro da i nema.

Razlog #2. Emocionalni stres

Najčešće se nalazi među menadžerima na različitim nivoima. Svakodnevno morate donositi mnogo različitih odluka, komunicirati s puno ljudi, davati im uputstva i snositi veliki teret odgovornosti za sve što se dešava u vašem sektoru. I kao posledica svega toga javlja se hronični umor.

Razlog #3. Slabljenje imunološkog sistema

Hronični umor može se javiti nakon virusnih infekcija. Inače, neki lekari veruju da se sindrom hroničnog umora javlja upravo nakon preležane bolesti, a sve ostalo samo pogoršava situaciju, ali nije osnovni uzrok.

Razlog #4. Previše aktivan način života

Ovo je najčešći problem kod žena. Pokušavaju da se rastegnu na sto strana. Posao, kuća, deca… Vremena za odmor nema. I hronični umor je neminovan.

Razlog #7. Loša ishrana

Uzimate maksimum iz svog tela (a mentalni rad zahteva još više energije nego fizički), a ne snabdevate ga onim što mu je potrebno: protenima, vitaminima, mineralima, zdravim masnoćama, složenim ugljenim hidratima, antioksidansima… I onda se čudite otkud hronični umor.

Kako se rešiti hroničnog umora

Tačan uzrok hroničnog umora najbolje će odrediti lekar i preporučiti adekvatnu terapiju. Osim toga, postoji nekoliko načina da se sami izborite sa ovim stanjem:

Prvi korak: Eliminišite/smanjite broj cigareta i alkoholnih pića

Cigaret i alkohol jedan su od uzroka hroničnog umora. Sasvim je moguće da će odricanje od navedenih stvari biti dovoljno da se rešite umora, a vaše telo će se vratiti u normalu.

Drugi korak: Eliminišite/smanjite količinu masne hrane koju jedete

Kao što smo već rekli, loša ishrana ne utiče najbolje ne samo na fizičko stanje, već i na psihičko. Usvojite naviku da jedete tri puta dnevno u isto vreme, odustanite od grickalica, brze hrane i uključite u ishranu belo meso, povrće i voće.

Treći korak: Optimalno planirajte svoj dan

Ako vas muči hronični umor, za početak, pokušajte da rasporedite ne samo zadatke, već i snage. Pre nego što zatvorite svoj planer, uključite vreme za opuštanje. Biće zgodnije zakazati dan ne prema važnim stavkama, već prema vremenu.

Četvrti korak: Opustite se

Kada radite posao koji zahteva vreme, vizuelnu koncentraciju i mentalnu aktivnost, sedite u stolici 5 minuta, zatvorite oči i pokušajte da ne razmišljate ni o čemu. Pravite ove pauze najmanje na svakih sat vremena koje provedete radeći istu aktivnost. To je jedan od ključnih koraka ako želite da pobedite hronični umor.

Peti korak: Aromaterapija

Dok ste u kancelariji, kapnite malo ulja lavande na maramicu i udahnite njenu aromu kad god treba da se opustite i smirite živce. Kod kuće stavite aromaterapijske sveće u kupatilo i uzmite toplu kupku sa uljima geranijuma, sandalovine i lavande (po 2 kapi). Aromaterapija je preki lek za hronični umor.

Šesti korak: Ograničite unos kofeina

Čini se da je kofein odličan način da poboljšate svoju energiju, ali dolazi sa posledicama. Kofein vam može dati lažni osećaj energije i navesti vas da pijete sve veće količine kafe.

Sedmi korak: Jedite što više povrća

Ako vas muči hronični umor, pokušajte da uključite povrće svih boja u svoju ishranu tokom dana da dobili njegove jedinstvene hranljive materije i prednosti.

Tagovi:
Pročitajte još: