fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Koliko li je zdravo jesti slaninu? Sadrži važne vitamine, ali i dva jako štetna sastojka

Slanina

Slanina je omiljena poslastica koju mnogi vole da konzumiraju u raznim obrocima. No, da li je njena konzumacija zaista dobra za vaše zdravlje ili bi je trebalo jesti umereno?

Prema sajtu Eat this, ključna prednost slanine je to što ima više proteina, a mana to što ima više konzervansa i aditiva.

Jedna od prednosti konzumacije slanine je ta da vam ovo prerađeno meso može brzo i lako pružiti potrebnu dozu proteina u bilo kojem obroku tokom dana. Za one koji konzumiraju relativno niskoproteinske obroke ili su na dijeti, dodavanje komada slanine može povećati unos proteina i zasitnost tog obroka.

Ipak, slanina se smatra prerađenim mesom, što znači da često sadrži aditive i konzervanse. Nažalost, mnoge od tih materija su povezane s negativnim zdravstvenim posledicama.

Na primer, natrijum fosfat je jedan od najčešćih aditiva koji se nalaze u slanini, a povezan je s bržim starenjem i mogućim oštećenjem krvnih sudova. Još jedan uobičajeni sastojak koji se dodaje slanini i drugim prerađenim mesima je natrijum nitrat, a koji je povezan s rakom dojke, debelog creva i prostate. Povećan rizik od srčanih bolesti i problema s pritiskom

Redovna konzumacija prerađenog crvenog mesa, uključujući slaninu, povezana je s većim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa. Visok sadržaj natrijuma i zasićenih masti u slanini može da poveća krvni pritisak i izazove probleme za osobe sa hipertenzijom. Povećan rizik od raka i važnost masnoća

Slanina se smatra prerađenim mesom koje može da poveća rizik od određenih vrsta kancera. Takođe, slanina sadrži različite vrste masti. Iako neke masti mogu da budu korisne za telo, zasićene masti i trans masti koje se nalaze u slanini mogu negativno da utiču na zdravlje srca i povećaju rizik od bolesti. Sadržaj vitamina

Slanina zapravo sadrži niz važnih vitamina. Kada konzumirate slaninu, unosite vitamine kao što su B6, B12, gvožđe, cink i selen. Ovi vitamini su ključni za održavanje optimalnog zdravlja i funkcionisanja tela.

Vitamin B6 i B12 su posebno značajni za mnoge biološke procese. B-vitamini pomažu u održavanju zdrave funkcije nervnog sistema, stvaranju crvenih krvnih zrnaca kao i metabolizmu proteina, masti i ugljenih hidrata. Takođe, ovi vitamini igraju važnu ulogu u jačanju imunog sistema.

Gvožđe je mineral koji je važan za pravilno stvaranje crvenih krvnih zrnaca, što omogućuje prenos kiseonika po celom telu. Cink takođe ima ključnu ulogu u jačanju imunog sistema pa je nužan za rast i razvoj ćelija.

Selen, esencijalni mikroelement, deluje kao antioksidans, pomažući telu u odbrani od oksidativnog stresa i štiteći ćelije od oštećenja.

Zaključak je da bi trebalo da uživate, ali umereno.

Slanina nije potpuno loša za vas i može da bude izvor proteina i nekih vitamina. Međutim, konzumacija treba da bude umerena. Ako imate postojeće zdravstvene probleme, važno je konzumaciju slanine prilagoditi prema savetima stručnjaka.

Tagovi:
Pročitajte još: