fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Korak po korak do cilja: Da li 10.000 koraka zaista čini razliku za vaše zdravlje?

Šetnja

Ova praksa, koja podrazumeva prelaženje približno osam kilometara dnevno ili oko 90 minuta aktivnog hodanja, znatno prevazilazi preporuke američkih centara za kontrolu bolesti koji savetuju tri puta manje fizičke aktivnosti.

Pored lokalne popularnosti, inicijative na globalnom nivou, poput one kompanije iz Njujorka koja svojim zaposlenima nudi godišnje bonove u vrednosti od 240 dolara za dostizanje cilja od 10.000 koraka dnevno, dodatno potvrđuju širenje ovog trenda. U Uzbekistanu, vlada je otišla korak dalje nudeći 50 odsto popusta na korišćenje teretane za one koji održe ritam od 10.000 koraka svakodnevno tokom cele godine.

Ipak, važno je naglasiti da i manje količine fizičke aktivnosti mogu biti korisne i da ne treba da se ograničavate na “sve ili ništa” pristup. Fizička aktivnost se može rasporediti tokom dana kroz kratke šetnje od deset do dvadeset minuta. Osim toga, redovnim postizanjem cilja od 10.000 koraka dnevno, može se postići gubitak telesne težine od oko 500 grama nedeljno bez potrebe za strogo kontrolisanom dijetom.

Tagovi:
Pročitajte još: