Kupus – spas za zimu

Često i nismo svesni koliko korisnih svojstava imaju neke biljke koje su deo naše svakodnevne ishrane. Ovaj članak predstavlja podsetnik o hranljivim i lekovitim svojstvima kupusa, na koja smo pomalo zaboravili.

Kupus je zimi i u rano proleće veoma važna namirnica, bogata mnoštvom korisnih i lekovitih sastojaka. To je povrće visoke biološke a male kalorijske vrednosti. Bogat je biljnim vlaknima i sadrži mnoge vitamine i minerale: vitamin C, beta-karotin (provitamin vitamina A), neke vitamine B-grupe; kalijum, gvožđe, magnezijum, sumpor, bakar, fosfor, cink. Kalcijuma sadrži više nego ostale biljke u ishrani. Po sadržaju vitamina C ravan je limunu i pomorandži. Sadrži i visok nivo esencijalnih aminokiselina (lizin, metionin, cistidin).
Kupus pruža svoj maksimum ako se konzumira sirov, ili ako pijemo sveže ceđen sok od kupusa. Zeleni listovi su bogatiji mineralima nego beli. Zanimljivo je da kupus postaje teško svarljiv i izaziva nadutost tek posle kuvanja u vodi, jer voda izvlači iz njega sastojke koji pogoduju dobrom varenju. Bolja varijanta je kuvanje na pari, a svarljivost poboljšava dodavanje male količine kima.
Tartronska kiselina iz kupusa usporava pretvaranje šećera i ostalih ugljenih hidrata u mast. To ga čini poželjnom namirnicom za smanjenje telesne težine.
Kiseli kupus takođe spada u kategoriju teško svarljive hrane, ali je to zato što se obično konzumira sa suhomesnatim proizvodima, koji mu i daju to svojstvo. Zapravo, fermentacija kupusa tokom kiseljenja zamenjuje vrenje koje bi se obavilo tokom varenja. Kiseli kupus ima prednost jer zadržava sve mineralne soli i vitamine sirovog kupusa.

Lekovita svojstva
Kupus lekovito deluje na mnoge bolesti i zdravstvene probleme:
–    Sokom od svežeg kupusa uspešno se leči čir na želucu i upala debelog creva.
–    Celuloza iz kupusa poboljšava probavu. Sprečava pojavu čira na želucu i dvanestopalačnom crevu.
–    Svež i kiseo kupus uspešno preveniraju prehlade. Leči kašalj i prehladu (melemi i čaj od kupusa, posebno od crvenog).
–    Mineralne materije iz kupusa ubrzavaju metabolizam ćelija i cirkulaciju krvi i tako se smanjuje krvni pritisak i pojava arterioskleroze. Smanjuje količinu holesterola u krvi.
–    Pošto je bogat vitaminom C, od davnina je bilo poznato da prevenira skorbut.
–    Redovna upotreba povrća iz porodice kupusa prevenira pojavu raka.
–    Leči hronični zatvor.
–    Jača odbrambeni sistem organizma.
–    Dobar kod reume, artritisa (upale zglobova), gihta, proširenih vena na nogama – prave se lekovite obloge od listova kupusa.
–    Protiv glavobolje: izgnječene listove kupusa malo ugrejati u rerni i njime obložiti glavu. Obloge menjati na 2-3 sata.
–    Ubrzava sazrevanje apscesa i površinskih čireva (obaren list kupusa kao oblog).
–    Oblozi od svežeg kupusa ubrzavaju gubljenje modrica i podliva, takođe ublažavaju akne, lišajeve i neke ekceme.

Ne dinstajte kupus
Kupus je škodljiv ako se prži ili dinsta na masnoći. Kuvanjem i prženjem iz njega nestaju njegovi najvažniji sastojci. Možemo smanjiti gubitak hranljivih sastojaka ako ga pri pripremi jela stavimo u vruću umesto u hladnu vodu.

Preuzeto: Zdravahrana.com