fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Magnezijum lek za tegobe: Ovaj mineral se često koristi kod grčeva u nogama

Noge

JESU LI GRČEVI U MIŠIĆIMA POVEZANI S MANJKOM MINERALA?
Grčevi u mišićima javljaju se relativno često, a kreću se od veoma blagih – toliko da ih jedva primećujemo – do veoma snažnih, toliko da nas probude i otežavaju hod.

Postoji mnogo razloga da nastanak grčeva u nogama, a malo je poznato da je jedan od njih i manjak jednog od najvažnijih minerala u organizmu.

Naime, kako piše medicinska platforma Healthline, pojava grčeva u nogama možda može biti izazvana nedostatkom magnezijuma, četvrtog po redu najzastupljeniheg minerala u telu, esencijalnog za regulisanje mnogih funkcija.

Magnezijum ne znači toliko ako nema CINKA:

Ove kombinacije vitamina i minerala se uvek piju zajedno
Magnezijum je uključen u više od 300 biohemijskih procesa u organizmu, što uključuje kontrakcije mišića i transmisiju nervnih impulsa.

Suplementacija magnezijumom često se primenjuje kod grčeva u nogama, iako Healthline naglašava da se većina studija pokazala neefikasnima kod ovog problema. Uglavnom nije bilo nikakve razlike nakon primene magnezijuma u odnosu na placebo, pa je potrebno još istraživanja o navodnoj vezi između ovog minerala i grčeva.

GRČEVI U MIŠIĆIMA NOGU SE ČESTO JAVLJAJU U SNU
Ipak, taj mineral se često koristi u te svrhe, a opznato je da magnezijum povećava felksibilnost, pomaže mišićima da se opuste i da se preventivno deluje na povrede. U svakom slučaju, neće biti naodmet da svoju ishranu obogatite ovim mineralom, jer je on, kao što smo pomenuli, neophodan za normalno funkcionisanje organizma.

Preporučene dnevne doze su:

400-420 mg za muškarce
310-320 mg dnevno za žene
350-360 mg dnevno za trudnice

Ovaj mineral je najbolje unositi kroz ishranu, a nalazi se u značajnim količinama u bademima, spanaću, kikirikiju, sojinom mleku…

Tagovi:
Pročitajte još: