Mala pomoć za mame: Najlakši način da decu “ubedite” da jedu povrće

Ako deci redovno servirate različite vrste povrća, povećavate verovatnoću da konačno počnu da ga jedu bez gunđanja, kaže nauka.

Australijski naučnici sproveli su eksperiment u kojem je učestvovalo 32 dece starosti između 4 i 6 godina, koja nisu jela preporučene dve porcije povrća u toku dana.

Tokom studije, jednoj grupi je tokom pet nedelja triput nedeljno nuđen brokoli, dok je druga grupa dobijala brokoli u kombinaciji sa grašakom ili tikvicama, na smenu.

Tri meseca kasnije, naučnici su proverili kako stoji situacija. Ispostavilo se da su deca iz grupe kojoj je davano različito povrće udvostručila unos, sa 0,6 porcija pre početka studije na 1,2 porcije dnevno.

povrće

Foto: Profimedia

Ali, mali tvrdoglavci kojima je davan samo brokoli, nastavili su da odbijaju da jedu povrće.

Psiholozi kažu da je, ako vaše dete neće da jede povrće, najbolja strategija da im ga redovno servirate, ali da se potrudite da u pitanju budu različite vrste. To je, u krajnjoj liniji, mnogo jednostavniji način da postignete svoj cilj, nego da na silu pokušavate decu da jedu brokoli, prokelj ili spanać.

Samo treba da budete strpljivi. I kad sledeći put budete na ivici da izgubite živce zbog toga, setite se da se navike u ishrani uče. Tako da… možda vas je dete ipak videlo kad se mrštite na brokoli?

Preuzeto: edukacija.rs