Ministar Nedimović posetio i Odžake

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović rekao je juče u Odžacima da je zadovoljan načinom na koji je opština Odžaci sprovela postupak izdavanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. On je sa predstavnicima lokalne samouprave razgovarao i o drugim temama iz delokruga rada njegovog ministarstva.

– Razgovarali smo o politici davanja državnog zemljišta u zakup, ja sam zadovoljan rezultatima ovde u Odžacima. Imamo nekoliko problematičnih situacija koje ćemo rešavati u narednom periodu kako bi državno zemljište u što kvalitetnijem obliku bilo, da tako kažem, eksploatisano – izjavio je Nedimović.

Ministra su u zgradi opštine u Odžacima dočekali predsednik opštine Dušan Marijan i predsednik Skupštine opštine Goran Đaković, a sastanku su prisustvovali i drugi predstavnici lokalne samouprave koji su između ostalog zaduženi i za oblast poljoprivrede.

– Meni je bilo veliko zadovoljstvo da sa ljudima iz lokalne samouprave razgovaram i o načinu na koji će država u 2017. godini pomagati poljoprivrednim proizvođačima, o različitom setu mera podrške koje su predviđene za ovu godinu – kazao je Nedimović.

Predsednik opštine Odžaci Dušan Marijan kaže da je ministar poljoprivrede pohvalio Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koji je lokalna samouprava donela za 2017. godinu.

Marijan ističe da je on kao predsednik opštine insistirao na poštovanju zakona u postupku izdavanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta i da je zadovoljan što oko toga u Odžacima poslednjih godina nije bilo većih problema, za razliku od nekog prethodnog perioda i za razliku od nekih drugih lokalnih samouprava u kojima ima problema vezanih za uzurpaciju državne zemlje.

Predsednik opštine Odžaci je naveo i da je u razgovoru sa ministrom poljoprivrede bilo reči o još nekim konkretnim pitanjima vezanim za izdavanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

– Imamo zahteve dva investitora koji žele da grade bioelektranu, oni su zainteresovani za dugoročni zakup državnog zemljišta na period do 30 godina. Želeli smo da čujemo kakav je stav ministarstva po tom pitanju, tražili smo savet od ministra, a mi ćemo kao lokalna samouprava insistirati na tome da ako se već zemljište izdaje u dugoročni zakup, to bude pod uslovom da investitor obezbedi dugoročno zapošljavanje što većeg broja ljudi – rekao je Dušan Marijan novinarima nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede.

Ministar najavio nove mere podrške poljoprivrednicima.

Prema rečima Branislava Nedimovića, zahvaljujući povećanju agrarnog budžeta Ministarstvo poljoprivrede u 2017. godini imaće više novca za stimulisanje poljoprivrednih proizvođača da krenu putem povećanja konkurentnosti, odnosno u investicije.

Pored pomoći mladim poljoprivrednicima za započinjanje proizvodnje dodelom grantova u vrednosti do 10.000 evra, što je nova mera, država će prvi put od ove godine sa 50 odsto subvencionisati i kupovinu traktora manje snage za voćarstvo i vinogradarstvo, kako bi pomogla obnovu zastarele mehanizacije.

Izvor: Radio Odžaci