Na današnji dan 2007. godine – Umro je italijanski tenor Lučano Pavaroti čija je karijera trajala 46 godina

Lučano Pavaroti bio je italijanski operski pevač. Smatran je za jednog od značajnijih tenora 20. veka. Pavaroti je bio poznat i po svom humanitarnom radu. Dobitnik je medalje od Visoke komisije Ujedinjenih nacija za izbeglice.

Potiče iz muzičke porodice. Pre nego što je počeo da se bavi muzikom, bavio se pedagogijom i želeo je da bude učitelj. To je i radio pune dve godine na Scuola delle Magistrale. 1956. je odlučio da postane pevač i počeo je da uzima časove pevanja kod Ariga Pole u Modeni, a kasnije i kod Etora Kampoljanija u Mantovi.

Prvi javni nastup van Italije je imao u Beogradu.

Debitovao je 1961. godine u Pučinijevim “Boemima”, a omiljene opere bile su: “Lučija de Lamermur”, “Turandot”, “Bal pod maskama”, “Rigoleto”, “Madam Baterflaj” i “Magbet”.

Pavaroti je jula 2006. operisao rak pankreasa. Sredinom avgusta 2007. proveo je više od dve nedelje u bolnici rodnog grada zbog ispitivanja i lečenja. Odatle je otpušten 25. avgusta. Petog septembra mu se stanje pogoršalo, dok su mu bubrezi otkazali. Pavaroti je preminuo u rano jutro 6. septembra u 71. godini.

Izvor: sr.wikipedia.org