Namirnice koje pomažu jetri

Loš rad jetre može povećati rizik od gojaznosti, alergija, digestivnih problema, glavobolja i kardiovaskularnih bolesti. Evo koje namirnice pomažu jetri da dobro obavi svoj posao.

Što se jetre tiče, preporučljivo je, naravno, voditi zdrav način života: izbegavati alkohol, prerađenu hranu punu hemikalija i aditiva, redovno vežbati, piti dovoljno vode – i hraniti se zdravo. Evo koje namirnice posebno pomažu jetri.
Grejpfrut. Bogat je vitaminom C i antioksidansima, gorkim materijama koje podstiču proizvodnju entima za detoksikaciju i prirodne procese čišćenja jetre.
Beli luk. Čen-dva belog luka dnevno pomaže aktivaciji enzima jetre koji izbacuju toksine. Sadrži takođe i dosta selena, kao i prirodnu supstancu alicin, koje pomažu čišćenju jetre.
Avokado. Pomaže da se u organizmu proizvede antioksidans glutation koji pomaže jetri da filtrira štetne materije.
Zeleni čaj. Bogat je antioksidansima poznatim kao katehini, koji pomažu rad jetre. Mača čaj, posebna varijante zelenog čaja, još je bogatija ovim materijama.
Zeleno lisnato povrće. Spanać, kelj, rukola i dr. su biljke veoma bogate hlorofilom. One štite jetru i u stanju su da neutrališu metale, pesticide i druge hemikalije, što jetri znatno olakšava rad.
Limun. Čaša limunade ujutru stimuliše rad jetre i procese eliminacije i čišćenja organizma.
Cvekla. Veoma je bogata biljnim flavonoidima koji poboljšavaju opšte funkcionisanje jetre.
Orasi. Bogati su glutationom i omega-3 masnim kiselinama koje podstiču procese čišćenja jetre.
Krstašice. Kupus, karfiol i brokoli podstiču proizvodnju glukozinalata u organizmu, što pomaže jetri da poveća proizvodnju enzima i da eliminiše toksine i kancerogene materije.
Kurkuma. Kurkuma deluje kao prirodni čistač jetre. Podstiče proizvodnju žuči i pomaže organizmu da metaboliše masti.
Kafa. Neka istraživanja ukazuju da redovna umerena konzumacija kafe igra određenu ulogu u prevenciji raka jetre.

Preuzeto: Zdravahrana.com