Ni pilule ni jogurt – a sadrže probiotike

Kad kažemo “probiotici”, većina nas odmah pomisli na pilule ili jogurt. A ima toliko sjajnih namirnica koje su isto tako dobri, a u određenom pogledu i kvalitetniji izvori probiotika. U ovom članku navešćemo sedam.

Probiotici su “dobre” bakterije koje imamo u svojim organima za varenje, dok su prebiotici nesvarljivi ugljeni hidrati koji predstavljaju hranu za probiotike. Probiotici i prebiotici zajedno mogu da doprinesu održavanju zdravlja digestivnog sistema time što kontrolišu rast štetnih bakterija i pomažu procesu varenja. Zahvaljujući njihovoj sposobnosti da smanje broj štetnih bakterija, probiotici i prebiotici mogu da spreče infekcije organa za varenje, smanje upale i doprinesu opštem imunitetu organizma. Evo nekoliko namirnica i napitaka koje su prave riznice i probiotika i prebiotika.

Kombuha. Fermentisani napitak koji potiče iz drevne Kine, načinjen od zaslađenog čaja uz pomoć kolonija bakteria i kvasaca. Veoma je zdrav, ali, naravno, u umerenim količinama.
Kiseli kupus. Odličan izvor i prebiotika (nesvarljivih vlakana) i probiotika. Teško da bilo koja pilula može da obezbedi toliko različitih vrsta korisnih bakterija (probiotika) kao kiseli kupus.
Kimči. Korejska varijanta kratko fermentisanog kupusa i luka, sa dodatkom začina (belog luka, ljute papričice, đumbira, repe. Kako da sami napravite kimči.
Miso supa. Potiče iz Japana, a glavni sastojak joj je miso, koji se dobija fermentacijom sojinog zrna. Obično sadrži još i komadiće tofua (sojinog sira) i neki zeleniš. Možde da sadrži i do 160 različitih sojeva korisnih bakterija.
Kvas. Tradicionalni ruski napitak koji se dobija fermentacijom ražanog hleba. 
Tempeh. Tempeh je indonežanski specijalitet, pravi se gljivičnom fermentacijom kuvanih sojinih zrna. Po teksturi i ukusu može da zameni meso onima koji prelaze na vegetarijansku ishranu. 
Zreli sir. U ove sireve obično spadaju oni koji se kod nas jednim imenom nazivaju “kačkavalj”, mada ih ima mnogo raznih vrsta (čedar, kamamber, brijer, ementaler i sl).  Imaju veoma pun i oštar ukus.

Da biste dobili maksimalnu dobrobit, uvedite svakodnevno u ishranu neku od namirnica koja sadrži probiotike. Nije potrebno mnogo – samo jedna supena kašika kiselog kupusa dnevno je dovoljna da se, za nekoliko nedelja, sastav crevne mikroflore promeni iz nezdravog u zdrav. 
Pored prirodnih izvora probiotika, da bi se dobio maksimalan efekat po zdravlje, u ishranu je preporučljivo uključiti i izvore prebiotika, na primer: integralne žitarice, mahunarke, luk, beli luk, praziluk i sl.

Preuzeto: Zdravahrana.com