Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Obožavate da popijete kafu pred odlazak u krevet? Možda bi trebalo ponovo da razmislite o tome

Kafa

Kafa je mnogima omiljeni napitak i dok neki ne mogu da zamisle da započnu dan bez nje, tako ima i onih koji vole da je popiju i tokom kasnih večernjih sati.

Međutim, često se postavlja pitanje da li kafa može da bude odgovorna za nesanicu?

Ukoliko spadate u grupu koja kafe ne može nikako da se odrekne, onda ste sigurno više puta čuli da je nikako ne treba piti tokom kasnih večernjih časova.

Istina je da kafa nekim ljudima, ukoliko je piju kasno, može da poremeti san i da često nakon toga imaju problem sa spavanjem.

Kofein utiče na nervni sistem

Opšte je poznata činjenica da kofein utiče na nervni sistem, međutim, to nikako ne traje duže od nekoliko sati, govori profesor Johanes Veksler, predsednik nemačkog udruženja za nutricionističku medicinu.

Ako bismo sve malo pojednostavili, jedino je tačno da kafa sigurno ne može da vam poremeti san na duže staze i da, ukoliko ne možete da zaspite dugo, na to i drugi faktori, kojima se jedna šoljica kafe samo “pridružila” posle 15 sati, imaju uticaj.

Pre ili posle večere

Isto tako, prema rečima profesora Vekslera, važno je da li kafu pijete pre ili posle večere. Ako se to desi posle obroka, onda jeste moguće da ćete osetiti nesanicu, jer je kafi potrebno neko vreme da se apsorbuje u tankom crevu.

Ipak, na kraju je najvažnije da osluškujete svoj organizam i da se trudite da radite ono što vam prija, pa tako popodnevna kafu, ukoliko vam zadaje probleme, izbegavajte, ili se naprosto odlučite za onu bez kofeina.

Tagovi:
Pročitajte još: