Održan Prvi međunarodni stručni forum o tretmanu otpadnih voda i vode za piće

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović učestvovala je na panel diskusiji  Prvog međunarodnog stručnog foruma o tretmanu otpadnih voda i vode za piće. Forum je održan pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, u saradnji sa Ambasadom Izraela i Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Gradonačelnica je na panelu predstavila izazove i potrebe lokalnih samouprava u ovoj oblasti.

U AP Vojvodini registrovano je više od 500 zagađivača a od ukupne količine otpadnih voda prečišćava se samo 10 posto, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dodao da je pre dva meseca usvojena Deklaracija o zaštiti životne sredine kojom je predviđena realizacija 11 ekoloških ciljeva na teritoriji AP Vojvodine. Isto tako, podržali smo 123 projekta u 39 opština usmerena upravo na poboljšavanje stanja u toj oblasti, vredna više od 1,1 milijardu dinara, dok smo u ovoj godini, za tu namenu, izdvojili dodatnih 330 miliona dinara.

 „Hvala Pokrajinskoj vladi jer smo ovu prvu bilateralnu konferenciju posvetili globalnom pitanju, a to je pitanje pijaće vode i otpadnih voda. Moja zemlja je vodeća u oblasti zaštite i prerade vode, i predstavićemo danas trendove u prečišćavanju vode za upotrebu u domaćinstvu i poljoprivredi“, kazala je ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam.

Današnjim skupom želimo da sagledamo najbolje modele za realizaciju projekata i da razmenimo dragocena iskustva sa izraelskim kompanijama u ovoj oblasti jer je procena da je u Srbiji potrebno izgraditi novih 300 pogona za tretman vode, izjavila je izvršna direktorka NALEDA-a Violeta Jovanović.

 Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću