fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Održana tribina „Srpska nacionalna ideja i savremeni izazovi 1804-2023.“

Sombor tribina

Povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u Velikoj sali Skupštine Grada, organizovana je tribina na temu „Srpska nacionalna ideja i savremeni izazovi 1804-2023“. Tribinu je organizovao Grad Sombor, u saradnji sa Pedagoškim fakultetom, a predavanje je održao dekan Fakulteta, istoričar prof. dr Saša Marković, koji je hronološkim nizom istorijskih činjenica izneo težak put koji je Srbija izabrala i kojim je prošla, boreći se za svoju slobodu, te dodao značaj patriotskog elementa u proučavanju istorije.

Gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković, osvrnuo se na naše pretke koji su naselili Sombor i njegovu okolinu i naveo koliko je bilo važno da sačuvaju svoju tradiciju i sećanje na svoje korene.

„Sombor ima razloga da bude ponosan na svoje slavne pretke, na čuvare srpskih nepokorenih barjaka, učesnike bitke na Ivakovcu, Cerske i Kolubarske bitke, bitke na Kajmakčalanu i albanske golgote, jer su njihovi potomci, naši sugrađani, naseljeni u Somboru, Aleksi Šantiću, Rastini… uspeli da očuvaju srpsku tradiciju, kulturu, veru i običaje, dakle nacionalni identitet svog naroda, zahvaljujući kome mi danas možemo da slavimo ovaj veliki praznik naše države Srbije – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“, poručio je Ratković.

Simbol zastave uvek je bio snažan u našem društvu, ali je zanemaren nakon događaja devedesetih. Inicijativom predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića i rukovodstva Republike Srpske, od 2020. godine, radi se na promovisanju državnih simbola i jedinstva naroda, a isticanje državne zastave na današnji dan, samo je jedan od mnogobrojnih koraka u tom pravcu.

Tagovi:
Pročitajte još: