Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ono što dete pojede za večeru može da utiče na san

Loš san

Čak i kada smo mi bili mali, najviše smo se radovali večeri jer su nam mame tada uglavnom servirale ono što najviše volimo – palačinke, viršle, jaja, sendviče ili picu. Ni danas se nije mnogo promenio jelovnik. Mnogi nutricionisti upozoravaju da mame više vode računa kada su deca mala i tek im se uvodi čvrsta hrana, čim počnu sve da jedu nekako se “opuste”.

Međutim, upravo hrana i napici bogati šećerom, zajedno u kombinaciji sa rafinisanim ugljenim hidratima su “najgora” moguća kombinacija pred spavanje, upozoravju nutricionisti i daju objašnjenje i zašto.

Deca su najviše gladna na kraju dana, kada im intezitet igre i aktivnosti opadne, tako da je gotovo sigurno da će pojesti više hrane nego tokom drugih obrok. Još ako im servirate picu i sok, oni će biti srećni i zadovoljni, ali njihovi stomaci će vrlo brzo “negodovati” zbog takve večere.

Nadimanje, težina u želuci su najčešći simptomi brzog jedenja, izbora namirnica i prejedanja kod dece, još ako ubrzo nakon obroka odu na spvanje skoro je sigurno da neće imati miran i laga san. To ne znači da ovakvu vrstu hrane treba da izbegavate u potpunosti, bolje je prema rečima nutricionista ponudite preko dana, a za večeru se potrudite da obroci budu laganiji. Isto tako se potrudite da vam deca ne pregladne do večere.

Tagovi:
Pročitajte još: