Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ovsene pahuljice – ne samo za doručak

U odnosu na druge žitarice, ovsene pahuljice sadrže veću količinu rastvorljivih biljnih vlakana koja doprinose smanjenju nivoa triglicerida i lošeg LDL holesterola u krvi a pomažu i regulaciju šećera. Osim za jutarnju kašu, možete ih koristiti i za: zgušnjavanje jela, filove i palačinke, supe, vege-pljeskavice, negu kože…

Užurbana jutra ne ostavljaju previše vremena za pripremu doručka. Upravo iz ovog razloga mnogi se odlučuju da dan započnu pahuljicama. Sa jogurtom, mlekom ili vodom uz dodatak semenki, orašastog, suvog ili svežeg voća, ovo je obrok koji se brzo i jednostavno priprema. U prodaji se može naći više vrsta pahuljica ali izgleda da su ovsene ipak najomiljenije. Ono što u zdravstvenom smislu izdvaja ovsene od pahuljica ostalih žitarica je veća količina rastvorljivih biljnih vlakana. Ova vlakna poznata kao beta glukani imaju pozitivan efekat na smanjenje nivoa triglicerida i lošeg LDL holesterola u krvi a utiču i na regulaciju šećera. Osim toga, deluju i kao prebiotici, odnosno kao hrana za dobre bakterije koje se nalaze u crevima.
Kako vam ne bi dosadio uvek isti način pripreme, eksperimentišite tako što ćete jutarnjim kašama dodavati različite sastojke. Sledi nekoliko predloga na koje sve načine možete koristiti pahuljice. U svakom slučaju, imaju vrlo široku primenu i zato bi bilo dobro da ih uvek imate u kuhinji.

Zgušnjavanje jela. Dodajte 1-2  supene kašike ovsenih pahuljica u jelo tokom kuvanja (čorbe, variva). Jelo će biti voluminoznije, povećaće se sadržaj biljnih vlakana u jelu a samim tim bićete i sitiji. Veća količina vlakana biće od koristi posebno osobama sa povišenim holesterolom,  dijabetičarima i onima sa povećanom telesnom masom.

Filovi i nadevi. Stavite nekoliko kašika ovsenih pahuljica u fil  za punjenje paprika, sarmi, musaka.

Palačinke. Od običnog testa napravite nešto drugačije i ineresantnije tako što ćete dodati 2-3 kašike pahuljica.

Pljeskavice ili kroketi. Ovsene pahuljice možete koristiti za pripremu vege-pljeskavica i kroketa.

Umesto prezli. Pahuljice odlično zamenjuju prezle i mogu se koristiti u svim jelima gde se inače koriste prezle. Pahuljice je za ovu svrhu potrebno samleti, a zatim se povrće može uvaljati na uobičajeni način.

Pahuljice možete posuti po salati. U ovom slučaju prethodno ih malo prepecite na suvom tiganju kako bi bile hrskavije i kako bi imale intenzivniji ukus.
Ako niste ljubitelj “zrnevlja” i volite jači doručak, ubacite koju kašiku pahuljica u kajganu ili omlet.

Priprema hleba, peciva, keksa i poslastica. U zavisnosti od toga šta pripremate pahuljice se za ovu svrhu mogu koristiti cele ili samlevene. Ako vam je potrebno brašno, onda pahuljice sameljite. U svakom slučaju sa ovsenim pahuljicama uz dodatak još samo par sastojaka možete dobiti brzu i ukusnu poslasticu.

Domaća kaša. Umesto kupovnih kaša sameljite pahuljice i napravite svoju domaću. Domaća verzija je uvek bolja jer znate šta stavljate. Ako volite slatku kašu, stavite malu količinu nekog od  zdravijih zaslađivače kao što su stevija, med, agavin sirup, kokosov ili tršani šećer. Kako biste nutritivno i energetski pojačali obrok dodajte u kašu kašičicu taana ili nekog drugog putera od semenki ili kašičicu kokosovog ulja.
Supe i čorbe. Umesto uobičajenih dodataka od testa dodajte nekoliko kašika pahuljica i povećajte sadržaj vlakana. Manje ćete jesti preostali deo obroka.
Biljno mleko. Od ovsenih pahuljica možete napraviti izvrsno mleko. Neutralnog je ukusa pa mu se mogu dodavati različiti dodaci. Ovo mleko možete koristiti ukoliko iz zdravstvenih ili nekih drugih razloga ne koristite mleko životinja. Ujedno, ovo je najjeftinija verzija biljnog mleka.
Za negu. Sluz iz ovsenih pahuljica, odnosno beta glukani i lipidi koji se u njima nalaze, imaju protivupalna svojstva te smanjuju simptome svraba i iritacije na koži. U slučaju da imate dermatitis ili neki drugi problem sa kožom koji dovodi do ovih neprijatnih simptoma možete primeniti kupku sa ovsenim pahuljicama. Dovoljno je da 1-2 šake pahuljica stavite u gazu, zavežete, pa zavežljaj stavite u vodu. Sačekajte da se pahuljice natope a zatim ih dobro iscedite. Oslobodiće se mleko koje ima blagotvorno dejstvo na kožu. Izvrsne su i maske za lice koje se u zavisnosti od tipa kože mogu pripremati sa mlekom, jogurtom, medom, kurkumom… Ujedno ćete dobiti i nežni piling koji neće iziritirati kožu. Maska od ovsenih pahuljica prija svim tipovima kože a posebno se preporučuje za suvu. Vrlo jednostavno možete napraviti i mleko za čišćenje lica. Stavite jednu šolju ovsenih pahuljica u 4 šolje destilovane vode. Ostavite da odstoji preko noći. Ujutro smesu izmiksajte štapnim mikserom a zatim dobro procedite kroz dvostruku gazu. Stavite u staklenu flašu i čuvajte u frižideru. Ujutro i uveče nanesite mleko na vatu i nežno očistite kožu. Mleko se može koristiti 5-6 dana.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: