fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Pet namirnica koje snižavaju holesterol i poboljšavaju zdravlje srca

Urme

Brza i gotova hrana sve više postaje omiljeni izbor mnogih ljudi zbog nedostatka vremena za pripremu zdravih obroka. Međutim, kako bismo sprečili nakupljanje holesterola, važno je fokusirati se na hranu bogatu vlaknima i onu koja pomaže u eliminaciji holesterola iz organizma.

Određeno suvo voće, semenke i orašasti plodovi su efikasni u smanjenju holesterola jer imaju visok sadržaj vlakana i proteina koji pomažu u održavanju sitosti i sprečavaju glad.

Nutricionistkinja Kashika Bhatia otkrila je o kojim namirnicama je reč.

1. Bademi

Bogati eteričnim uljima, antioksidansima i vitaminom E, bademi su među najboljim suvim plodovima na svetu. Bhatia predlaže češće konzumiranje badema jer podržavaju zdravlje srca i mogu smanjiti nivo holesterola u krvi.

2. Orasi

Orasi su bogati proteinima, vitaminima, mineralima i omega-3 masnim kiselinama. Visok sadržaj korisnih masnih kiselina u orasima takođe može pomoći u mršavljenju. Stoga, uključivanje ovog suvog voća u redovnu ishranu može pomoći da ostanemo zdravi, navela je nutricionistkinja za Hindustan Times.

3. Čia semenke

Jedan od najboljih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina, neophodnih za zdravlje srca, rad mozga i smanjenje upala, su čia semenke. Zbog niskog glikemijskog indeksa, čia semenke ne podižu značajno nivo šećera u krvi. Bhatia kaže da to može pomoći onima koji pokušavaju da kontrolišu nivo šećera u krvi ili boluju od dijabetesa.

4. Suvo grožđe

Koriste se u slatkim i slanim jelima i blagotvorne su za zdravlje. Nutricionistkinja navodi da pomažu kod varenja i snižavaju kiselost u organizmu.

5. Urme

Urme se mogu jesti same ili dodati raznim ukusnim jelima. Ovo suvo voće navodno može pomoći u olakšavanju zatvora zbog visokog sadržaja vitamina, proteina, minerala i prirodnog šećera, zaključuje Bhatia.

Tagovi:
Pročitajte još: