Pozitivan trend u oblasti osnivanja privrednih društava i preduzetnika

Od januara do kraja novembra ove godine, osnovano je 39.244 privredna subjekta, i to 7.810 privrednih društava i 31.434 preduzetnika. Za jedanaest meseci ove godine, broj novoosnovanih privrednih društava povećan je za 3,88 odsto, dok je kod preduzetnika zabeleženo povećanje od 1,68 odsto, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Iz privrednog registra je ove godine izbrisano 21.468 privrednih subjekata, i to 2.091 privredno društvo i 19.377 preduzetnika.

Tako je ove godine obrisano 44 odsto privrednih subjekata manje u odnosu na isti period 2015. godine (januar- novembar), i to za 4,23 odsto više privrednih društava, ali i za 49,25 odsto manje preduzetnika nego u istom periodu prošle godine.

Ukoliko se posmatraju podaci za period od 2010. do 2016. godine, pozitivan trend (veći broj osnovanih u odnosu na ugašene) se kod privrednih društava beleži od 2013. godine, a kod preduzetnika od 2014. godine.

Ovaj pozitivan trend odražava se i na ukupan broj aktivnih privrednih subjekata. Jer, trenutno se u registru, u statusu „aktivan“, vodi 125.551 privredno društvo i 229.344 preduzetnika, dok ih je na dan 31.12.2015. godine bilo registrovano 120.571 privredno društvo i 216.939 preduzetnika.

Posmatrano prema delatnostima, najviše je novoosnovanih privrednih društava koja su registrovana za sledeće delatnosti: Nespecijalizovana trgovina na veliko, Drumski prevoz tereta,  Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem. I kod obrisanih privrednih društava preovlađuju slične delatnosti: Nespecijalizovana trgovina na veliko, Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Kod novoosnovanih preduzetnika, najviše je onih koji su registrovali sledeću pretežnu delatnost: Delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, Računarsko programiranje, Usluge pripremanja i posluživanja pića, Frizerski i kozmetički saloni. I kod obrisanih preduzetnika preovlađuju slične delatnosti: Delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, Usluge pripremanja i posluživanja pića, Trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, Taksi prevoz, Drumski prevoz tereta, Frizerski i kozmetički saloni. U toku ove godine, svaki treći preduzetnik je izbrisan zbog poslovnog računa koji je bio u blokadi duže od dve godine – navodi se u dopisu APR-a.