-->

Predlažemo vam za nedeljni ručak

Recept

Kremasta supa sa slaninom

Sastojci:

  • 500 g krompira 
  • 200 g šargarepe 
  • 1 glavica crnog luka
  • 800 ml pilećeg bujona
  • 200 ml pavlake za kuvanje 10% mlečne masti
  • so i biber
  • 100 g slanine
  • peršun

Priprema:

Na malo ulja propržite luk, dodajte krompir i šargarepu, prelijte bujonom i kuvajte dok povrće ne omekša. Izblendajte do kremaste teksture, vratite na ringlu, dodajte pavlaku za kuvanje 10%. Začinite po ukusu i poslužite toplu uz hrskavu slaninu i svež peršun. 

Zapečene pene

Sastojci: 

  • 250g paste koja nije iskorišćena
  • 300 g belog mesa
  • 800 g pasiranog paradajza
  • 200 ml pavlake za kuvanje 20% mlečne masti
  • 250 g Gaude
  • 2 čena belog luka
  • suvi bosiljak i origano
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Na tiganju propržite beli luk, dodajte pasirani paradajz, pavlaku za kuvanje od 20% MM, origano, so i biber. Kuvajte na blagoj vatri narednih 5 minuta. Sjedinite pene i pileće belo meso u tiganju. Prelijte sve sosom i odozgo izrendajte gaudu i dodajte svežeg bosiljka.

Zapecite pene na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 minuta.

Napoleon torta 

Sastojci:

Za kore:

  • 500 g brašna
  • 250 g maslaca 
  • 2 jaja
  • 100 ml hladne vode
  • 1 kašika sirćeta (alkoholnog ili jabukovog)
  • prstohvat soli

Za krem:

  • 1 l mleka
  • 6 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike gustina 
  • 1 kesica vanilin šećera ili 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 200 g maslaca (omekšalog)
  • 100 ml slatke pavlake

Priprema:

U velikoj posudi prosejte brašno, dodajte prstohvat soli. Hladan maslac iseckajte na male komadiće i dodajte u brašno. Umešajte maslac u brašno dok ne dobijete mrvičastu strukturu.

U posebnoj posudi umutite jaja, dodajte vodu koja je hladna i sirće, pa ovu tečnost postepeno dodajte u brašno sa maslacom. Mesite dok se svi sastojci ne sjedine u glatko testo. Pazite da testo ne mesite predugo kako bi kore ostale mekane.

Podelite testo na 8-10 jednakih delova, formirajte kuglice, pokrijte ih folijom i ostavite u frižideru da odstoje najmanje 1 sat.

Zagrejte rernu na 200°C.

Svaku kuglicu testa razvaljajte na tanku koru, veličine okruglog pleha ili tepsije. Prebacite kore na papir za pečenje i pecite ih pojedinačno u zagrejanoj rerni 7-10 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe. Kore će biti hrskave. Ponovite postupak sa svim korama. Jednu koru zapecite malo više dok ne postane tamnija (kasnije ćete je smrviti i koristiti za dekoraciju).

U manjoj posudi umutite žumanca sa šećerom, brašnom, gustinom i malo hladnog mleka (oko 100 ml) dok ne dobijete smesu bez grudvica. Ostatak mleka (900 ml) stavite u šerpu na srednje jaku vatru i zagrejte do ključanja. Kada mleko počne da vri, smanjite vatru na minimum i polako ulivajte smesu sa žumancima, stalno mešajući kako se ne bi stvorile grudvice.

Kuvajte krem na laganoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne (oko 5-7 minuta). Kada je krem gust, sklonite sa vatre i dodajte vanilin šećer ili ekstrakt vanile. Ostavite krem da se ohladi do sobne temperature. Kada je krem ohlađen, u njega postepeno dodajte omekšali maslac i mutite mikserom dok ne dobijete lagan i penast krem. Po želji, dodajte slatku pavlaku i umutite još jednom kako bi krem bio još kremastiji.

Na odgovarajući tanjir ili poslužavnik stavite prvu koru i ravnomerno je premažite kremom. Nastavite sa ređanjem kora i krema dok ne potrošite sve kore i krem. Na vrhu torte završite slojem krema.

Usitnite tamniju, hrskaviju koru koja je ispečena kako bi se torta lepo dekorisala sa svih strana. Pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 6 sati, a idealno preko noći, kako bi kore omekšale i upile krem.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: