fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Predlog za posni nedeljni ručak

nedeljni ručak

Pečeni punjeni losos

Sastojci:

  • kilogram lososa u komadu
  • manja glavica crnog luka
  • dva čena belog luka
  • manja šargarepa
  • pola šolje kuvanog kukuruza
  • maslinovo ulje
  • sok od pola limuna
  • svež peršun
  • so, biber

Priprema:

U tiganju na malo ulja kratko propržite iseckan crni luk, pa dodajte beli luk i mešajte još minut. Potom ubacite na kockice iseckanu šargarepu, dodajte vino, te dinstajte dok povrće ne omekša. Umeštajte kukuruz, posolite, pobiberite, prelijte sokom od limuna i začinite peršunom, pa sve dobro promešajte. Losos očistite pa napunite dobijenom smesom. Prelijte sa malo ulja i dobro začinite, pa uvijte u papir za pečenje i stavite na pleh.

Pecite u rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

Posna ruska salata

Sastojci:

  • 2 šargarepe (200 g)
  • 2 krompira (250 g)
  • 1/2 šolje grašaka
  • 1 šolja seckanih kiselih krastavaca

Sastojci za majonez:

  • 150 g kuvanih leblebija
  • 120 ml tečnost u kojoj su se kuvale leblebije
  • 50 ml ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice senfa
  • 1 kašika soka od limuna ili sirćeta
  • biber i so po ukusu

Priprema:

Priprema posnog majoneza: Leblebije stavite u užu, dublju, posudu (možete koristiti i teglu), usitnite ih štapnim mikserom i miksajte dok je moguće. Dodajte začine i dolivajte postepeno ulje i tečnost u kojoj su se kuvale leblebije uz neprekidno miksanje.

Priprema ruske salate: Povrće skuvajte na uobičajen način, kada se prohladi, iseckajte ga (šargarepu i krompir). Jedna šolja iseckanih krastavaca je oko 5-6 krastavčića. Izmešajte povrće i posni majonez, majonez od leblebija. Začinite po ukusu,  dodajte so i biber. Po ukusu, možete dodati još neko povrće i začine.

Posne cimet rolnice

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 200 ml toplog biljnog mleka
  • 10 g suvog kvasca
  • 3 kašike šećera
  • 50 g otopljenog margarina/biljnog putera

Za fil:

  • 150 g mekanog margarina/biljnog putera
  • 4-5 kašika šećera
  • 5 kašika cimeta

Za preliv:

  • 5 kašike mleka
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

Rastopite šećer u toplom mleku, dodajte kvasac i sačekajte da se aktivira. Potom, dodajte otopljeni margarin, pa sjedinite sa brašnom. Zamešeno testo ostavite da naraste sat vremena. Pre razvlačenja napravite smesu za fil. Testo razvucite u pravougaoni oblik, premažite filom i rolajte od duže strane. Secite na rolnice debljine oko dva prsta, poređajte ih u podmazanom plehu i ostavite još 30 minuta da narastu.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 25 do 30 minuta. Odmah nakon pečenja rolnice prelijte šećernim prelivom.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: