Prednost kefira u odnosu na jogurt

Verujem da ste svi čuli za „magično mleko“. Ako niste čuli otkrićemo vam da je to kefir. Kefir se pravi od kozijeg, kravljeg ili ovčijeg mleka. Mleko se pomeša sa zrnima kefira i ostavi se da fermentira. Kefir sadrži puno probiotika, zdravih kvasaca, vitamina, minerala i hranjivih sastojaka. Lako ga konzumiraju i ljudi koji imaju problema sa tolerancijom laktoze. Kefir je mnogo bolji od običnog jogurta. 

Ako ste se pitali zašto srna kefira izgledaju kao grudvice, tu je reč o kombinaciji kvasca i posebnih bakterija koje su izmešane sa proteinima, lipidima i šećerima. Od svih ovih sastojaka se napravi grudvica zdravih bakterija u fermentisanom mleku i zato kefir ima gustu strukturu.

Kefir je do nas stigao iz Kavkaza, preko Kine.

Kefir ima mogućnost da očisti naše telo i probavni trakt. On eliminiše loše bakterije, poboljšava imuni sistem, može da kontroliše dijabetes. Ukoliko želite da smršate kefir je odličan izbor. Odličan je za probavu.

Oboleli od dijabetesa i oni koji ne podnose laktozu trebalo bi da redovno konzumiraju kefir. Svi koji uzimaju kefir češće će posećivati toalet, jer ovaj napitak čisti organizam.

Takođe, kefir je pun vitamina C i sadrži puno dobrih minerala. Iz tog razloga je jako dobar za jačanje imuniteta. Sadrži i proteine i može da ojača metabolizam. Oni koji su imali moždani ili srčani udar bi mogli kefir imati na umu zbog svih prednosti koje sadrži. Možete napraviti miks kefira i soka od cvekle.

Piše: Mirjana Đerić