Prirodna medicina: Obloge od listova kupusa kao lek za mnoge bolesti

Listovi kupusa su prava hitna pomoć u vašoj kući. Podsetite se iskustava naših baka i iskoristite sav lekoviti potencijal ovog povrća.

Nezamenljiv sastojak mnogih jela, kupus je, takođe, cenjeno lekovito sredstvo. Još su naše bake znale, i uspešno koristile listove kupusa, za lek.

Kada možete koristiti listove kupusa:

  • Povrede i opekotine – Na povređeno mesto stavlja se sveži list kupusa, fiksira se zavojem, i ostavlja tokom noći. Do jutra, otok i bol se smanjuju.

 

  • Bolovi u grudima – Za vreme laktacije i dojenja, mnoge žene osećaju bolno oticanje grudi. Narodna medicina pomaže dojiljama. Za lekoviti oblog koriste se veći listovi. Prethodno se operu, iseku se tvrdi delovi lista, i listovi se malo izgnječe rukama. Ova metoda se, takođe, koristi kod mastitisa i bolova u grudima pri PMS.

 

  • Uporan kašalj i bronhitis – Da biste započeli lečenje, biće vam potrebna 1 glavica kupusa i med. Polako odvojte jedan list od glavice. List kupusa treba spustiti na nekoliko minuta u vrelu vodu. Postaće topao i mekan. Potom, jednu stranu namazati medom. Tu stranu, gde je med, staviti na grudi bolesnika. Odgore se stavlja najlonska kesa i umotava se šalom ili peškirom.

Procedura se sprovodi pred spavanje. Ako je bronhitis u začetku, rezultat će biti vidljiv već posle prve procedure. Lečenje se sprovodi od pet do sedam noći. I uskoro, od opterećujućeg kašlja, neće ostati ni traga. Detaljnije o ovom načinu lečenja možete pročitati ovde: Kako izlečiti uporan kašalj i bronhitis za 5 dana.

Preuzeto: Yumama.com